Personalia
Cornelis Jan Aarts verzamelt om onnaspeurbare redenen romans die zich afspelen in Cagnes-sur-Mer. Hij bezit er nu vier: de novel The Rock Pool (1936) van Cyril Connolly in de eerste Britse uitgave van 1947; de speurdersroman Hoofden op hol (1939) van Havank in alle denkbare uitvoeringen; de sleutelroman God in Frankrijk (1958) van Ab Visser in de enige druk die is verschenen en de romantische zedenschets Die Liebenden von Cagnes (1962) van Anneliese Meinert, als Erstausgabe.
Maar Ab Visser kende er meer, blijkens zijn artikel ‘Adieu Cagnes’ in Mandril van september 1951. N.a.v. Connolly schrijft hij: ‘Hij is niet de enige, die een boek over Cagnes schreef. Ik ken er minstens vier boeken in drie talen over en wie zal zeggen hoeveel er daarnaast nog geschreven maar nooit gepubliceerd zijn.’ In zijn roman God in Frankrijk (1958) gooit zijn alter ego Johan Rutgers er - à bout portant- nog een schepje bovenop: ‘Er waren trouwens vele boeken over Cagnes geschreven: Franse, Amerikaanse, Zweedse, Nederlandse.’ Welke boeken bedoelde Ab Visser?
Edwin Bloemsaat is mediaevist en boekhistoricus en werkt bij Antiquariaat Brinkman in Amsterdam. Eerder was hij werkzaam als beschrijver oude drukken bij de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag voor de STCN. Tevens verzorgt hij het college ‘Geschiedenis van de boekband’ bij het Plantin Instituut in Antwerpen en is hij bestuurslid van de Nederlandse Boekhistorische Vereniging.
Chrétien Breukers (1965) is dichter, publicist en hoofdredacteur van De Contrabas, het bekendste literaire blog van Nederland. Recente publicaties: Het eerste gedicht, over het lezen van poëzie (2013) en De essentiële Chrétien Breukers in II gedichten (2013). In 2011 verscheen zijn tot nu toe laatste dichtbundel Oudegracht.
Paul van Capelleveen (1960) is werkzaam bij de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Enige jaren was hij tegelijk verbonden aan het Museum Meermanno, eveneens in Den Haag. Hij is auteur van een reeks boeken en artikelen, met name over boekgeschiedenis. Hij publiceerde ook gedichten die deels in beperkte oplagen zijn verschenen.
Kester Freriks (1954) is schrijver van romans en natuurboeken. Daarnaast is hij verbonden aan de kunstredactie van NRC Handelsblad. Recente publicaties: De valk. Over valkerij en wilde vogels; Vogels kijken. Alle driehonderd Nederlandse vogelsoorten; Verborgen wildernis. Ruige natuur en kaarten in Nederland. Op 17 oktober 2013 verschijnt Wandelingen der Neederlanden. Hedendaagse voetreizen door historisch Nederland, in samenwerking met Joyce Roodnat en Erik van Zuylen.
Henk W. Gianotten is auteur van boeken en artikelen over grafisch ontwerp, reproductie en druktechnieken. Hij werkte in verschillende technische en managementfuncties bij Tetterode, was zelfstandig adviseur en schreef o.a. voor BNO Vormberichten, Items, Graficus, Grafisch Nieuws, PrintMatters en Publish. In 2003 werd hem de Grafische Cultuurprijs toegekend voor zijn intermediaire rol tussen ontwerpers en drukkers.
Arnon Grunberg (1971) is schrijver en columnist van De Boekenwereld.
J.F. Heijbroek is conservator bij het Rijksmuseum. Hij schreef een biografie van Frits Lugt, die vorig jaar ook in een Engelse editie verscheen en ten doop werd gehouden in het British Museum. In de zomer van 2012 publiceerde hij samen met Jessica Voeten Isaac Israels in Amsterdam.
Jeannette Hollaar studeerde Nederlands in Leiden. Ze werkte als docente bij middelbare scholen en MO-opleidingen tot 1980. Nadien publiceerde ze artikelen over middeleeuws toneel, literatuurwetenschap en de poëzie van A. Roland Holst, J. Slauerhoff en J.A. Dèr Mouw.
Frans A. Janssen (1939) is emeritus hoogleraar Boek- en Bibliotheekgeschiedenis aan de UvA. Tot 2002 was hij tevens directeur van de Bibliotheca Philosophica Hermetica in Amsterdam. Hij schreef vele artikelen over de geschiedenis van typografische technieken, typografische vormgeving en boekenverzamelen. Boeken van zijn hand zijn onder meer Technique and design in the history of printing (2004) en Goud en koper in de boekenwereld (2008).
Jan de Jong is mede-eigenaar van Uitgeverij De Buitenkant en drukker in de gelijknamige offsetdrukkerij. Samen met Louis Putman stond hij in 1981 aan de wieg van het tijdschrift Uitgelezen Boeken. Katern voor boekverkopers en boekenkopers.
Peter van der Krogt (1956) is Jansonius conservator bij de Bijzondere Collecties van de UvA en hoofd van het onderzoeksprogramma Explokart voor historische cartografie. Daarnaast is hij verbonden aan de Faculteit Geowetenschappen van de Universiteit Utrecht. Hij promoveerde in 1989 op Globi Neerlandici, een onderzoek naar de geschiedenis van aard- en hemelglobes. Hij verzorgt sinds 1997 de reeks Koeman's Atlantes Neerlandici en schreef de meerdelige catalogus van de Atlas Blaeu-Van der Hem (1996-2008). In 2002 ontving hij de Sir George Fordham Award for Cartobibliography van de Royal Geographical Society. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met kunst in de openbare ruimte en de geschiedenis van zijn woonplaats Delft.
Warren Lee groeide op in de Verenigde Staten. Hij volgde een lerarenopleiding aan de Universiteit van New Hampshire. In 1970 verhuisde hij naar Amsterdam, waar hij inmiddels 43 jaar werkzaam is in het boekenvak. In 1989 richtte hij met zijn levenspartner Frank Nijhof de boekhandel Nijhof & Lee op, gevestigd in de Staalstraat. In 2011 verhuisde hij naar de Bijzondere Collecties van de UvA, waar hij een boekwinkel heeft die is gespecialiseerd in grafische vormgeving, typografie en boekgeschiedenis.
Manon van der Mullen is kunsthistorica. Ze rondde haar studie in Utrecht af met een scriptie over de negentiende-eeuwse kunstenaarsfamilie Haanen en haar rol in de Nederlands-Duitse betrekkingen. Ze liep stage bij de Hamburger Kunsthalle en werkte bij het Weense MAK. Momenteel is zij werkzaam bij het project Prentenkabinet Online van het Rijksmuseum in Amsterdam.
Hans Oldewarris studeerde bouwkunde aan de Technische Hogeschool in Delft. Hij is medeoprichter en -directeur van de in architectuur en design gespecialiseerde uitgeverij 010 in Rotterdam. Op dit moment doet hij promotie-onderzoek naar de uitgaven op het gebied van architectuur en toegepaste kunst van uitgeverij Kosmos in de periode 1923-1955
Henk Slechte is historicus. Hij werkt als gastconservator en redacteur van tentoonstellingen en catalogi, en publiceert daarnaast over lokaal-, economisch- en cultuurhistorische onderwerpen. In De Boekenwereld heeft hij onder meer artikelen gepubliceerd over makers van politieke prenten, bijzondere en onbekende bibliotheken, en verzamelaars van boeken en prenten. In 2010 verschenen van hem Marius Bauer als kritisch kunstenaar en de Geschiedenis van Deventer. In 2013 was hij mederedacteur en mede-auteur van de bundel Twee Eeuwen Nederlanders in Sint-Petersburg. De Hollandse Kerk als sociaal en religieus middelpunt.
Dirk J. Tang (1947) is historicus en was tot februari 2011 werkzaam voor de Koninklijke Bibliotheek. Hij is (mede)redacteur/auteur van de serie Sailing Letters Journaals. Sinds de zomer van 2011 is hij als gastonderzoeker verbonden aan de Artis Bibliotheek van de Bijzondere Collecties van de UvA. Hij schreef daar aan Slavernij, een geschiedenis, dat onlangs is verschenen. Hij werkte mee aan de lopende tentoonstelling ‘Slavernij verbeeld’ bij de Bijzondere Collecties. Tang publiceerde eerder over slavernij, slavenhandel, Suriname in de zeventiende eeuw, maritieme jeugdliteratuur en over het zwarte kind in Nederlandstalige jeugdboeken.
Kees Thomassen (1950) was conservator namiddeleeuwse handschriften bij de Koninklijke Bibliotheek. Hij is gespecialiseerd in alba amicorum en is sinds 1989 onder de naam ‘De Uitvreter’ actief als drukker in de marge.
Sytze van der Veen (1952) is historicus en redacteur van De Boekenwereld. Van zijn hand verschijnt dit jaar Groot-Nederland en Groot-Colombia, 1813-1830. De droom van Willem I.
Nick ter Wal (1983) werkt bij antiquariaat Fokas Holthuis. Samen met Roosmarie Custers schreef hij de Literaire wandeling Groningen, die afgelopen maand een tweede druk beleefde.
Titus Yocarini (1947) was tot vorig jaar directeur van het Museum voor Communicatie in Den Haag. Van huis uit is hij grafisch ontwerper. Hij is voorzitter geweest van de beroepsvereniging Grafische Vormgevers Nederland en is thans voorzitter van het NAGO, In die hoedanigheid was hij nauw betrokken bij de oprichting van het Wim Crouwel Instituut bij de Bijzondere Collecties van de UvA. Hij publiceert geregeld op het gebied van grafische vormgeving.