Column
Het kleinste gedrukte boekje ter wereld
Henk W. Gianotten
De punt van het potlood markeert de grootte, of liever de kleinheid van het miniboekje. De maat van de band is 6 × 6 mm en van het boekblok 5 × 5 mm. Op de rechter afbeelding is het opengeslagen op het ‘Onze Vader’ in het Engels. Foto's Joep Pohlen Polka Design, Roermond.
Tot de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam behoren naast indrukwekkend grote atlassen en dito folianten ook hele kleine boeken. Ze hebben soms een religieuze, politieke of erotische inhoud en konden dankzij hun kleine formaat gemakkelijk verstopt en vervoerd worden. Daarnaast werden en worden miniboekjes gemaakt als technisch hoogstandje en als verzamelaarsobject. Ook Museum Meermanno in Den Haag bezit een grote verzameling, onlangs uitgebreid met 1515 mini's uit de vermaarde ‘Bibliotheca Thurkowiana’ van de in 2011 overleden uitgever en boekbinder Guus Thurkow. Zijn complete collectie omvatte ruim 2500 kleine boekjes, waarvan hij vele zelf had vervaardigd.
In onder meer de Verenigde Staten, Canada, Frankrijk en Azerbeidzjan bevinden zich verzamelingen van soms wel tienduizend stuks. Als ze in zowel hoogte, breedte als dikte 76 millimeter of minder zijn, noemen we ze miniatuurboekjes. Vroeger gold als specificatie dat de hoogte en breedte kleiner moesten zijn dan 10 cm, maar sinds enige tijd wordt internationaal de maximale maat van 3 inch gehanteerd. De miniboekjes zijn naar formaatgroepen onder te verdelen in macro-mini's tot 33 mm, micro-mini's tot 19 mm en ultramini's tot 6 mm. De boekjes hebben afbeeldingen of teksten die getekend, geschreven of gedrukt zijn. Afgezien van handschriften werden voor deze kleine objecten gravures, cliché's en zetsel in hoogdruk gedrukt en eenen meerkleurenafbeeldingen in steendruk of offset.
De Tetterode Collectie, deel van de Bijzondere Collecties van de UvA, bevat een opmerkelijk boekje dat is uitgegeven onder de titel Het Onze Vader, het kleinste gedrukte boekje ter wereld. Het werd vervaardigd door de ‘Lettergieterij Amsterdam voorheen N. Tetterode’ ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan in 1951. Met een boekband van 6 × 6 mm behoort het tot de ultra-mini's. Het heeft vijf vouwvellen waarvan twee gedeeltelijk als schutblad zijn vastgeplakt aan de boekband. Het papierformaat is slechts 5 × 5 mm