vouwen moet steeds opnieuw kunnen gebeuren, zonder dat het papier begint te scheuren.
Op de bindmachines staan klosjes bindgaren. Dat is een prachtig gezicht, aandoenlijk bijna van een ouderwetse maar oerdegelijke ambachtelijkheid. En in een afzonderlijke ruimte naast de grote hal met de snelpersen valt mijn blik op letterbakken, zoals die vroeger werden gebruikt. Loden letters van alle soorten typen staan hier verzameld, als een museale verzameling. Van de eigenaar krijgt ieder van ons ter herinnering zijn initialen mee als loden letter. JW is Jan Werner, TZ van Tjeu Ziellemans en KF de mijne. Het voelt als een kostbaar kleinood. Als ik de volgende dag vertrek, bespreken we met elkaar dat er tussen eind januari en halfweg oktober, de dag van presentatie, nog acht maanden te gaan zijn. Dat lijkt een zee van tijd. Maar het project is zo omvangrijk, dat het bijna onvoorstelbaar lijkt dat straks, in oktober, de Atlas der Neederlanden en al zijn nevenpublicaties inclusief de tentoonstelling er zullen zijn.
Een paar jaar geleden, ten behoeve van het boek Verborgen wildernis. Ruige natuur en kaarten in Nederland, kreeg ik de kaarten uit de majestueuze Atlas voor het eerst onder ogen. Sindsdien ben ik verslaafd aan deze fascinerende weergave van Nederland. Ik zag die kaarten als toonbeelden van accuratesse en vakmanschap, gemaakt door toegewijde cartografen in hun stille ateliers. Dat is waar. Nu zijn daar nieuwe beelden bijgekomen. Bijvoorbeeld de historische kaarten die door de drukmachines heen flitsen. Heden en verleden raken aan elkaar, in dit geval niet in Nederland, maar bij een ambachtelijk familiebedrijf in Kroatië. Ik zie het goed: daar flitst kaart V:17 voorbij, nummer 17 uit het vijfde deel, die het verbrokkelde en waterrijke Noord-Holland tussen Noordzee en Zuiderzee weergeeft rond 1600. Meer water dan land, meer eilandenrijk dan stabiel vasteland: onvoorstelbaar dat kaartenmakers het op schaal konden weergeven. Maar bitter noodzakelijk, want zonder de landmeters konden de waterstaatkundigen niet aan de slag.
De kaarten schieten voorbij, de een na de ander. Het is hypnotiserend. Het is alsof het Koninkrijk der Nederlanden opnieuw ontstaat, ginds in Kroatië. Nu als fantastisch atlas boek.
rechterpagina
Versiering van de grote achtbladige kaart van het Hoogheemraadschap Zeeburg en Diemerdijk door Jan Wandelaar, [z.p., z.n.] 1749. Dit waterschap strekte zich uit tussen de Watergraafsmeer in het noordwesten en de Vecht tussen Muiden en Weesp In het zuidoosten. Het tafereel toont de Diemerzeedijk tussen Amsterdam en Muiden in zijn oorspronkelijke steile gedaante met een houten beschoeiing. Rond 1730 werden zulke dijken aangetast door de beruchte paalworm, met als gevolg dat de paalwerken het begaven. Deze kaartversiering uit 1749 maakt het drama met terugwerkende kracht zichtbaar. Atlas der Neederlanden IV:83, schaal ca. 1:6.000; kopergravure, handgckleurd.