Personalia
Cornelis Jan Aarts liet zich bij het schrijven van het artikel ‘Slotvoogd’ meeslepen door de verhalen over zijn literaire helden van weleer - à chacun son goût - Baron von Münchhausen, Ridder Bambarin de Trammelant, Tijl Uilenspiegel, Sir Wilfred of Ivanhoe en koning Richard Leeuwenhart.
Ben Bos (1930) is grafisch en ruimtelijk ontwerper, gespecialiseerd in logo's en huisstijlen. Hij begon zijn carrière bij Ahrend en was van 1963 tot 1991 teamleider en creatief directeur bij Total Design. Van 1991 tot 1993 was hij directeur bij bureau 2d3d en runde daarna zijn eigen bedrijf FORMatie2. Hij schreef tal van artikelen en meerdere boeken over zijn vakgebied. Ook is hij auteur van boeken over vakgeschiedenis als AGI, Graphic Design since 1950 en TD63-73 (over de pioniersjaren van Total Design). Naast het autobiografische Design of a lifetime (2000) verschenen van zijn hand beknopte monografieën over collega's Wim Crouwel en Benno Wissing. Hij is oprichter van het Nederlands Archief Grafisch Ontwerpers (NAGO) en erelid van o.m. de Bond van Nederlandse onderwerpers (BNO). Hij ontving voor zijn werk meerdere prijzen, nam deel aan vele groepstentoonstellingen en had tweemaal een solo-tentoonstelling in Breda.
Joris van Grieken studeerde kunstgeschiedenis aan de Katholieke Universiteit Leuven. Later deed hij daar een doctoraatsonderzoek naar de 16de-eeuwse receptiegeschiedenis van Oudnederlandse schilderkunst. Hij werkte mee aan de tentoonstelling ‘Rogier van der Weyden - De passie van de Meester’ (M Leuven - 2009). In 2008 begon hij bij de Koninklijke Bibliotheek van België te werken aan een onderzoeksproject, gefinancierd door Federaal Wetenschapsbeleid, naar het uitgeversfonds van Hieronymus Cock en het huis ‘In de vier winden’. Tegenwoordig is hij als wetenschappelijk medewerker verbonden aan het Prentenkabinet van de Koninklijke Bibliotheek van België. Als curator werkt hij mee aan de tentoonstelling ‘Hieronymus Cock - De renaissance in prent’ (M Leuven - 2013).
Anna de Haas (1947) is toneelhistoricus en schrijft als zelfstandig publicist vooral over allerlei aspecten van het achttiende-eeuwse toneel. Zij was zo'n negen jaar redacteur achttiende eeuw bij het Digitaal Vrouwenlexicon voor Nederland en schreef daarvoor ook ruim tachtig biografische lemmata, vooral over achttiende-eeuwse vrouwen. Ook publiceerde zij biografische schetsen van de etser Romeyn de Hooghe, van achttiende-eeuwse schrijvers en een monografie over het leven van de toneeldichter Cornelis van der Gon (1660-1731). Recentelijk verscheen van haar hand een artikel over silhouetportretten in Nederland.
J.F. Heijbroek (1949) is conservator bij het Rijksmuseum. Hij schreef de biografie van Frits Lugt die vorig jaar ook in een Engelse editie verscheen en ten doop werd gehouden in het British Museum. In de zomer van 2012 publiceerde hij samen met Jessica Voeten Isaac Israels in Amsterdam.
Frans A. Janssen (1939) is emeritus hoogleraar Boek- en Bibliotheekgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Tot 2002 was hij tevens directeur van de Bibliotheca Philosophica Hermetica in Amsterdam. Hij schreef een groot aantal artikelen over de geschiedenis van typografische technieken, typografische vormgeving en boekenverzamelen. Boeken van zijn hand zijn onder meer Technique and design in the history of printing (2004) en Goud en koper in de boekenwereld (2008). Een door hem geleide werkgroep bouwde een reconstructie van een houten drukpers uit de eerste helft van de zeventiende eeuw, die in 1980 gereedkwam en thans in de Universiteit van Amsterdam staat opgesteld.
Bubb Kuyper (1946) was antiquaar en veilinghouder in Haarlem. Hij is een van de drie oprichters van De Boekenwereld.
Warren Lee werd geboren en groeide op in de Verenigde Staten. Hij volgde een lerarenopleiding aan de Universiteit van New Hampshire. In 1970 verhuisde hij naar Amsterdam, waar hij intussen 43 jaar werkzaam is in het boekenvak. In 1989 richtte hij samen zijn levenspartner Frank Nijhof de boekhandel Nijhof & Lee op, gevestigd in de Staalstraat. In 2011 verhuisde hij naar de Bijzondere Collecties, waar hij een boekwinkel heeft die is gespecialiseerd in grafische vormgeving, typografie en boekgeschiedenis.
Annette Portegies studeerde Nederlandse taal- en letterkunde en is sinds 1994 werkzaam in het boekenvak, aanvankelijk als redacteur, later als uitgever. Ze is uitgever van Querido en werkt aan een biografie van de Belgische romancier, dichter en essayist Maurice Gilliams.
Sophie Reinders studeerde Nederlandse Taal en Cultuur aan de Universiteit van Amsterdam. Tijdens haar studie werkte ze bij de Vara, bij uitgeverij Prometheus en bij Babel, het maandblad van de Faculteit der Geesteswetenschappen van de UvA. Ook liep zij stage bij uitgeverij De Geus in Breda. Sinds oktober 2011 is zij als promovenda historische letterkunde verbonden aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, waar zij werkt aan een proefschrift over alba amicorum van vrouwen. Zij is hoofdredacteur van In Press Magazine, het promovendimagazine van de Radboud Universiteit; bestuurslid van de Stichting Vrouwengeschiedenis van de Vroegmoderne Tijd (SVVT) en redacteur van Fumus, tijdschrift van de Stichting Willem Godschalck van Focquenbroch.
Marja Smolenaars is boekhistoricus en werkzaam bij de Koninklijke Bibliotheek, onder andere als redacteur van de Short-Title Catalogue Netherlands. Tevens werkt zij aan een dissertatie over de Engels-Nederlandse boekhandelsbetrekkingen rond 1700 aan de hand van de correspondentie en het fonds van de Londense Samuel Smith, die veel contacten had met Nederlandse collega-boekverkopers.
Ingeborg Verheul (1966) is neerlandicus en boekwetenschapper. Sinds 1994 is zij redactielid van De Boekenwereld. Zij startte haar bibliotheekloopbaan in de jaren 90 aan de Universiteitsbibliotheek van Amsterdam als catalograaf bij Zaal Boekhandel; werkte daarna ruim een decennium bij de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag, waar zij betrokken was bij landelijke programma's voor papierbehoud (Metamorfoze) en digitalisering (Geheugen van Nederland), en onderzoek deed naar digitale duurzaamheid. Na een paar jaar gewerkt te hebben bij IFLA, de internationale koepelorganisatie voor bibliotheken, is zij in augustus 2012 begonnen bij Atria, kenniscentrum voor emancipatie en vrouwengeschiedenis, als manager collecties (bibliotheek en archief).
Jaap Versteegh (1954) is als beeldend kunstenaar opgeleid aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Tilburg en Academie Minerva in Groningen. Vervolgens studeerde hij kunstgeschiedenis aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Hij werkte geruime tijd in het kunstonderwijs, o.m. als docent aan de Hogeschool van Utrecht en de Universiteit van Leiden. Daarnaast schreef hij verschillende kunsthistorische boeken en artikelen. Tegenwoordig werkt hij voltijds voor Pygmalion Beeldende Kunst, zijn kunsthandel annex kunstadviesbureau. Vandaaruit entameert hij kunstprojecten zoals een biografie over de schilder-beeldhouwer Toon Kelder (1894-1973); een biografie en oeuvrecatalogus van de grafica Debora G. Duyvis (1886-1974), met een tentoonstelling in het Stadsmuseum Woerden (najaar 2014); een biografie van de beeldhouwster Sara de Swart (1861-1951), met een tentoonstelling in de Kunsthal Rotterdam (voorjaar 2014); ten slotte een monografie over De Nederlandsche Etsclub (1886-1895), met een tentoonstelling in het Dordrechts Museum (2015/16).
Jos van Waterschoot (1965) is conservator Populaire Cultuur bij de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. Hij houdt zich met name bezig met de stripcollectie, moderne literatuur en moderne muziek. Hij was eerder jarenlang redacteur van De Boekenwereld en is dat nu opnieuw geworden. Verder is hij redacteur van Over Multatuli en hoofdredacteur van Strip-Nieuws. Hij publiceerde over boekgeschiedenis en Multatuli en schrijft mee aan een boek over de geschiedenis van de strip in Nederland.