Marten Toonder
Hij verrijkte de Nederlandse taal met woorden als ‘minkukel’ en hoort als geestelijk vader van Ollie B. Bommel en Tom Poes met grootheden als Hildebrand, Multatuli en Bomans thuis in het rijtje schrijvers dat onvergetelijke types heeft geschapen: Marten Toonder. In 2012 is het honderd jaar geleden dat de schrijver en tekenaar werd geboren. Het Letterkundig Museum wijdt tot en met 31 januari 2013 een grote overzichtstentoonstelling aan deze markante man.
Zakenman en kunstenaar, kluizenaar en acteur, realist en magiër, schrijver en tekenaar. Toonder was een complexe man vol tegenstrijdigheden. Zijn dualiteit vormt de rode draad door de expositie Marten Toonder. Een dubbel denkraam. Bijzonder zijn de tekeningen van striptekenaar Erik de Graaf, die voor deze expositie Toonders levensverhaal verstripte. De tentoonstelling toont verder Toonders relatie tot zijn familie en de invloed die echtgenote Phiny Dick had op zijn ontwikkeling als kunstenaar. Er is aandacht voor zijn levensbeschouwing zoals die in zijn werk naar voren komt, Ierland, zijn (clandestiene) werk tijdens de Tweede Wereldoorlog en zijn maatschappijkritiek. Uiteraard belicht de expositie ook Toonder als eigenaar van de Toonder Studio's en als taalkunstenaar.
Originele illustraties en niet eerder vertoonde artefacten uit zijn persoonlijk archief brengen de bijzondere wereld van de schrijver en kunstenaar tot leven. Het Letterkundig Museum toont zo niet alleen het werk van de meester-verteller, maar onthult ook de man achter de befaamde verhalen.
Adres: Letterkundig Museum, Prins Willem-Alexanderhof 5, Den Haag, tel.: (070) 333 96 66, www.letterkundigmuseum.nl. Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur, zaterdag en zondag van 12.00 tot 17.00 uur.