Francine de Nave (red.), Het museum Plantin-Moretus. Gent, Van De Kerckhove & De Vos Multimedia, 1997. [Windows en Apple MacIntosh] Cd-rom. f105,-
Voor iedere rechtgeaarde boekenliefhebber is een regelmatig bezoek aan het Museum Plantin-Moretus onmisbaar. Sinds enige tijd is het mogelijk om dit Antwerpse paradijs virtueel te bezoeken en via het beeldscherm een kijkje te nemen in de drukkerij, de salon, de binnenplaats, de boekwinkel en andere vertrekken van de Officina Plantiniana. De gebruiker kan in eerste instantie een keuze maken uit drie hoofdrichtingen: 1. familiegeschiedenis en vrienden, 2. de Plantijnse drukkerij en 3. publicaties en collecties. Binnen deze richtingen krijgt men steeds volgens hetzelfde stramien de mogelijkheid om verder te gaan. Dit alles onder begeleiding van stemmige zeventiende-eeuwse klanken.
Zo kan men bij de eerstgenoemde hoofdrichting via een ingenieuze Bethlehemster navigeren in de familie- en vriendenkring van Plantijn. Via een tijdsbalk kan kennis worden gemaakt met alle latere meesters van de Gulden Passer, met hun portret, levensjaren en een korte typering van hun leven en rol in het familiebedrijf. Men kan ook kiezen voor een bezoek aan de zeventiende-eeuwse salon van het statige pand, waar verdere informatie wordt geboden over de vriendenkring van Plantijn. Door te klikken op de geschilderde portretten aan de wand krijgen de verbeelde personages het woord: Plantijn zelf, maar ook de humanist Justus Lipsius, Plantijns dochter Martina en de Spaanse geleerde Benito Arias Montanus. Zij vertellen over hun leven en werk en lichten hun band met de Plantijnse drukkerij toe. De derde keuzemogelijkheid binnen deze hoofdrichting geeft een gesproken biografie van Christoffel Plantijn met aandacht voor zijn rol in de wetenschappelijke wereld van zijn tijd, dit alles geïllustreerd met prachtige foto's.
Vanuit de salon kan - klikkend op de deur - de statige hof van het museum worden betreden. Met de muis kan op de binnenplaats worden rondgewandeld en kunnen de bustes van geleerden in de tuin worden aangeklikt. Deze vertellen dan zelf wie ze zijn en wat hun rol was in de Officina Plantiniana.
Vanaf de binnenplaats is ook de zestiende-eeuwse drukkerij te bereiken, de tweede hoofdrichting op de cd-rom. In de werkplaats kunnen eveneens diverse zaken worden aangeklikt, maar het is ook mogelijk om te kiezen voor een menu waarin via de letterkasten van een zettersbok inzicht is te verkrijgen in het eigenlijke boekdrukken. De zetkasten vertegenwoordigen de opeenvolgende stadia in het productieproces en door erop te klikken wordt informatie over deze fase opgeroepen. De betekenis van begrippen als stempel, matrijs, zethaak, inkttampon enzovoort wordt hierin verduidelijkt. Bovendien is het mogelijk videofragmenten te starten waarin een demonstratie wordt gegeven. Met name voor gebruikers die nog niet bekend zijn met het drukprocédé ten tijde van de handpers, wordt een en ander op een aantrekkelijke en informatieve wijze inzichtelijk gemaakt. In de ‘interactieve zetterij’ kan de opgedane kennis onmiddellijk in praktijk worden gebracht; middels klikken en slepen kan de bezoeker een virtuele zethaak vullen met loden letters. Dit gezette woord kan vervolgens worden uitgeprint. De tweede hoofdrichting wordt gecompleteerd met een presentatie over de rol van Plantijn in de geschiedenis van de boekdrukkunst.
In het derde hoofdonderdeel wordt in de boekwinkel van Plantijn informatie geboden over de meest invloedrijke publicaties uit zijn fonds (zoals onder meer zijn beroemde Biblia Polyglotta). Door te klikken op een van de boeken op de voorgrond start een gesproken informatieve tekst over de betreffende publicatie, terwijl de toehoorder kan bladeren in het boek en kan ‘inzoomen’ op de afgebeelde pagina's.
Een interactieve wand biedt - door een lijst aan verschillende spijkers te hangen - toegang tot presentaties van de diverse collecties van het museum Plantin-Moretus: de bibliotheek (met onder meer het Itinerario van Jan Huigen van Linschoten), de schilderijen, de interieurverzorging, het drukmateriaal, de historische documenten en ten slotte de tekeningen, houtsneden en kopergravures. Van iedere verzameling worden enkele hoogtepunten getoond, waarbij naast de illustratie ook een informatieve tekst te lezen is. Hoewel uiteraard slechts een greep uit de enorme collecties van het museum kan worden getoond, geeft deze presentatie toch een goed beeld van de diversiteit van het museum, van de