Orpheus en het lam (over Jan Engelman). Andere auteurs zijn Lena Geerdes, een pastoriehuishoudster te Druten, en Cora Bijlhout, ex-lid van de Zusters onder de Bogen die zowel in Nederland als in Indonesië in het onderwijs heeft gewerkt en wier verhaal doet denken aan Through the Narrow Gate van Karen Armstrong; voorts Herman Pijfers, oud-directeur van Uitgeverij Ambo die zijn jeugd aan het Rotterdamse Afrikaanderplein beschrijft; Henk Blaauw, aanvankelijk in opleiding bij de paters Redemptoristen, maar later onder andere rechtbankpresident in Roermond en Den Haag; Jaap de Rooij, neerlandicus en één van de tweehonderd personen uit Het Bureau van J.J. Voskuil; Jan de Krom, die als lid van de Priesters van het Heilig Hart van Jezus (SCJ) in Chili partij koos voor de kerk aan de basis, met een Chileense trouwde en daarna in Nederland als maatschappelijk werker zijn missionaire roeping trouw bleef; oud-onderwijsman Kees Knijn; Ben Tervoort, een oud-jezuïet en emeritus hoogleraar psycholinguïstiek aan de Universiteit van Amsterdam; Paul Begheyn SJ, stafmedewerker van het Ignatiushuis te Amsterdam, en Henk Kuiper, een katholieke vakbondsman.
Hun herinneringen waren oorspronkelijk op verschillende manieren vastgelegd: sommige in een dagboek of in een kleine oplage voor familie en vrienden, andere zijn op verzoek opgetekend. De memoires van Jan Cartens zijn een vervolg van Een roomsche jeugd, dat hij twintig jaar geleden heeft geschreven. De eerste publicatie van de reeks, Jezus, ben jij dat? Het verhaal van een roeping van Ben Tervoort, is een uitgebreide en geredigeerde tekst van zijn bijdragen aan een maandblad van de jezuïeten. Paul Begheyn SJ schreef als vervolg hierop Maar wie ben ik? Metamorfose van een roeping. De herinneringen van Henk Kuiper (ter perse of inmiddels verschenen) zijn uitgegeven en ingeleid door zijn zoon Arie Kuiper, oud-hoofdredacteur van het weekblad De Tijd en schrijver van de biografie Een wijze ging voorbij. Het leven van Abel J. Herzberg.
De meeste verhalen zijn chronologisch geordend, beginnend met de geboorte van de hoofdpersoon of met zijn of haar ouders. Uitzondering hierop vormen de bloemlezing door Herman Pijfers van elf bijdragen uit de oorspronkelijke cahiers, gepubliceerd onder de titel De klare waarheid en andere herinneringen aan het katholiek verleden, en de herinneringen van Jaap de Rooij, die hij in korte verhalen thematisch vertelt aan de hand van voornamelijk de schoolcatechismus: een leerboek met vragen en antwoorden, waaruit alle katholieken van hun zevende tot hun twaalfde jaar godsdienstonderwijs kregen. Het katholieke onderwijs wordt van binnenuit beschreven in Schoolbel en kerkklok, waarin Kees Knijn zijn leven aan de hand van zijn schoolloopbaan als leerling en leraar beschrijft. Beide boeken over het onderwijs worden afgesloten met een register van katholieke begrippen en hebben daardoor ook het karakter van een naslagwerk.