Het oudste Ieper volgens de kronieken
De talrijke kronieken die over Ieper handelen beginnen steevast hun verhaal rond de tijd van Julius Caesar. En voor kleurige en oncontroleerbare details schrikken ze niet terug.
Een voorbeeld uit de vele. Het handschrift 616 uit de Universiteitsbibliotheek te Gent geeft volgende feiten uit een oude Ieperse kroniek:
In 478 zou het eerste huis ofte casteel in Ieper gebouwd zijn op de Ieperlee. Het heette de drie torens en stond inde meersch waervan jper den naem heeft blyven houden; ende een capelleken daer nevens alwaer den h. grysoleus eerst ghepredickt heeft.
In 558 is Ieper geworden een burgh ofte dorp. In 805 waren de eerste wethouders Gandebant, Haribel ende Walrick.
Deze kroniek loopt zo verder en mondt zonder onderbreking uit in de latere jaren waarover wel concrete gegevens voorhanden zijn die historisch juist zijn.
Het zou interessant zijn mochten al deze feiten en lukraak gekozen data eens nader bestudeerd worden. Van wie gingen deze aantekeningen uit? Is er iets meer dan louter fantastische veronderstellingen te zoeken achter deze namen, jaartallen en andere realia over het oudste Ieper? En in hoeverre hebben al deze kroniekschrijvers mekaar afgeschreven en nieuwigheden aan hun eigen opstel toegevoegd?
L.V.A.