Zakkebroers - zakkezusters
Op de vraag in Biekorf 1970, 191.
Over de Zakkebroersstraat geeft Dr. Victor Fris, De oude straatnamen van Gent (Gent 1925), blz. 175, de volgende uitleg. ‘Sackbroederstrate’, thans Zakkebandstraat, loopt van de Koepoortkaai naar 't Stuksken. Zij draagt haar naam naar de geestelijke orde die zich hier sedert het midden der 13e eeuw nederzette. De Sacbroeders, les Saccites ou Sachets, waren hier te Gent reeds vóór 1260 gevestigd; hun ware naam was die van ‘broeders van de Penitentie van Jezus-Christus’; men noemde ze zakdragers naar den vorm hunner kleedij, die een zak verbeeldde, of naar de natuur der stof waaruit deze was vervaardigd. Wellicht zijn zij afgeschaft door de 23e kanon van het oekumenisch concilie van Lyon (1274) en alstoen verenigd met een of andere bedelorde.
Goethals vertaalde, in 1796, Sakkebantstrate door rue de la Liasse. Zij worden vernoemd in de Stadsrekening van 1329, blz. 1714, als ‘buiten de poorten ten Zacbroeders’.
De volgende bijzonderheden vinden we nog bij M. Heins, Gand. Sa vie et ses institutions, t. III, p. 22, 24 (Gent 1921-1923).
Er bestond te Gent in de wijk Overschelde bij de Hoye een klooster van Zackbroeders, Broeders van den Sacke, levend volgens St.-Augustinusregel (?). Zij waren er in het einde van de 13e eeuw (vóór 1269), en hebben hun naam gegeven aan een straat die achter de huidige Kapucijnenstraat gelegen was. Was het aan deze broeders tertiarissen of aan de Broeders van St. Clara dat Simon de Mirabel bij testament zekere schenkingen deed? Deze laatste broeders, franciskaanse grauwe broeders, werden eveneens Broeders van Penitentie genoemd.
Na de suppressie door het Concilie van Lyon hebben de Gentse Zakkebroers een hervorming ondergaan. Hun klooster werd, naar het schijnt, het gasthuis van het Voldersambacht en zou dan later het Kapucijnenklooster geworden zijn. De Zakkebroeders, die nog in 1297 door de Koning van Engeland werden begunstigd, zouden dus het lot van de Bogarden of Beggarden hebben ondergaan.
R. Dauw, Gent
In Oud-Vlaanderen staat Gent niet alleen met zijn Zakkebroers. Brugge en Ieper hadden er geen, wel echter de bisschopsstad Doornik die op velerlei gebied met Gent samen-