Schieting naar de vuurvogel
Op de vraag in Biekorf 1970, 191.
De Bo bepaalt Vuurvogel, wvl. Vierveugel als volgt: ‘Een grote gemaakte papieren vogel met vuurwerk gevuld en op een pertse verheven, om bij middel van vuurpijlen in brande geschoten te worden’.
Vercoullie (1927) vertaalt vuurvogel als ‘oiseau de feu’, de oude franse benaming is echter dragon d'artifice, hetgeen wijst op een stuk vuurwerk. Romaan Gezelle, broeder van Guido, maakt in een prospektus van 1885 bekend dat hij op bestelling ‘viervogels maakt om bij klaren dage af te schieten’.
In 1802 drukte Jacob-Joost Du Caju te Dendermonde een tweetalig programma voor de schieting van een ‘Dragon d'artifice. Vuervogel’. De gelegenheid was de viering van ‘den algemeenen vrede en van deszelfs onsterfelijken Bewerker, den onverwinbaeren en waerlyk grooten Bonaparte’. De uitgeloofde prijs voor die schieting was een zilveren koffiepot ter waarde van 60 Franse kronen. (J. Broeckaert, Dendermondsche drukpers nr. 187). Werd de schieting gehouden 's avonds, zoals in St.-Sebastiaanshof te Brugge in 1843 en 1849, of ‘bij klaren dage’? Wie vindt de volledige tekst van het programma terug om dat klaar te trekken?
C.B.