Biekorf. Jaargang 26
(1920)– [tijdschrift] Biekorf– Gedeeltelijk auteursrechtelijk beschermdEnde'n zonder eindeEnde... In den zomer van 1919 ontdekte men hoog in den toren van S. Salvators te Brugge en prachtig 15d-eeuwsch beeld dat onkennelijk geworden was door verf en onsierlijke bijvoegsels. Die bijvoegsels maakten er een H. Catharina van. 't Staat nu zorgvuldig gekuischt in 't museum der kerk.
Ende... De fijne oudheidkenner Z.E.H. Duclos heeft de afgehouwen handen van het beeld niet laten herstellen, maar aan den Brugschen beeldhouwer M. Dhont de opdracht gegeven een afschets ofte copie te maken met bijvoeging van de ontbrekende deelen. Opperbest.
Ende... Zoo krijgt S. Salvators een kunstig beeld van S. Catharina; misschien herleeft de oude devotie van vroeger dagen. De aangewezen plaats voor 't beeld is de oude S. Catharinakapelle der wagenmakers waarvan de kunstige afsluiting, met het wiel als versiering, nog bestaat. En 't zal een gelegenheid zijn om het venster der kapel - dat al jaren met planken is dichtgemaakt - te herstellen, en beter dan het was.
Ende... Een kunstig St Jozefsbeeld in Renaissancestijl, voortkomende uit een klooster te Brugge en door de Duitschers ‘in zekerheid gebracht’, staat bij een Brugsch antiquaireGa naar voetnoot(1) te koop. Toen er een kunstminnend priester daar opmerkzaam werd op gemaakt, en gevraagd of hij 't beeld niet als eigendom door 't klooster zou doen opeischen, schudde hij mistroostig 't hoofd en zei: ‘En waarom? ze zouden 't zelf bij den antiquaire terugbrengen’.
Ende... Diezelfde zusterkens hebben nog van die zonden op haar geweten.
Ende... Nog die zusterkens hadden oude liturgische boeken waarvan de perkamenten bladen werden uitgetrokken om te dienen als ‘custode’ | |
[pagina 259]
| |
voor haar Zondagsche wijle. En toen een hooggeplaatst geestelijke haar daarover berispte en zei dat de perkamenten kostbaar waren, werden alle custoden door de Overste opgeëischt... en een paar maanden later kwamen ze in de boekenveiling bij Dumoulin-Claeys.
Ende... Nog de Overste dier zusterkes belooft bij hare aanstelling: ‘Possessiones vero ad monasterium pertinentes non vendam......’
Ende... De groote koperen elevatiekandelaars der Discalsen te Brugge, een gedachtenis van de groote of geschoeide Carmers, nog gezeid O.L.V. broers, zijn ook bij een antiquaire terecht gekomen, en vervangen door twee afstootelijke kroonkandelaars met een overvloed van electrische bougies - lo facevano risplendere come un cielo d'innumerabili stelle - tot troost der verlichte zielen. En het tegenwoordig bestuur van 't klooster is niet verantwoordelijk voor die... verbetering. Et reliqua. |
|