waarom dat nu niet nog zou kunnen geleerd worden zoowel en beter als vele nieuwigheden van Froebel-système en andere waarbij de jongens niet slimmer worden, mij dunkt. - Op 't volgd. blad, 24 staat: ‘Leest dat getal: 123780’.
Antw.: ‘Stake, zwaantje, nijper op den neus
Pikhaak, bril, geld in de beus’.
Over 'k en wete niet hoeveel jaar, heb ik voorzeker ten minsten eens iemand zien schrijven 2 of 20 en zwaantje hooren lezen. Doen ze 't soms nog alzoo te Brugge of elders? - 't is mij zoo vast in mijn gedacht gebleven dat ik sinds 4 of 5 jaar reeds dergelijk vraagsteertje schreef bij 't engelsch woord score: 20.
***
Op 't zelfste blad lees ik nog:
ofschoon wij daarnaar slaan,
hoe 't in ons Vlaamsch moet staan.’
Zeven reken die dienden herdacht te worden wanneer men te zomer in Poperinghe den Westvlaamschen meester Vader Leenaart zal vieren.
J. de W., Zendeling.
VEEN'S Gele Bibliotheek. Kost fl. 0,50 gebonden; werd verrijkt met een tweede Streuvelsnummer: De Werkman.
DE Sevenste Bliscap van Onser Vrouwen, mysteriespel van de XVde eeuw.
Die nauwkeurige uitgave van een onzer liefste middeleeuwsche stukken werd bewerkt, voor de opvoering tijdens de nationale tentoonstelling van oude kerkelijke kunst te 's Hertogenbosch, door W. Smulders pr. De boekverluchting is te danken aan D. Hermsen, de drukkunst aan C.N. Teulings van voornoemde stad. Heel het boekje binnen en buiten is een heerlijk kunstjuweel, een feest voor oogen en voor geest. De grondige inleiding van Dr H. Moller, de vatbare textverklaring van E.H. Smulders, de kinderlijke eenvoud en hertroerende vroomheid van het spel, de innigheid der raakverbeelde personen, voornamelijk Onze Lieve Vrouw en Sint-Jan, laten den lezer in mond en hert als een smaak van heiligheid en blijheid over. Weze dit boek den letterlievenden Vlaming welkom.