heeft er eene verkooping van gedrukte boeken, in eenen dag, tot zulk eene hooge weerde gestegen.
Het merkweerdigste stuk van dien koopdag, was een afdruksel op kalfsvel, van de eerste gedrukte uitgave van den Bibel. Deze boek is de eerste die met metalen boekstaven, door Gutenberg en Fust, van 1450 tot 1455 gedrukt wierd. Dit werk is met 123 wonderschoone lichtteekingen versierd, en de randen ervan zijn geheel kunstig opgemooid.
Sedert 30 jaar van hier en zijn er maar 3 afdruksels van dat werk verkocht geweest, en, alhoewel deze op papier gedrukt waren, hebben zij 97.500, 50.000 en 61.500 frank gegolden.
De Bibel van Ashburnham is de eenigste op kalfsvel gedrukte, die sedert lange jaren te koope gekomen is. Wijlend grave Ashburnham had hem 85.000 fr. betaald, en hij is nu verkocht voor 100.000 fr. Dit is, en 't en zal niemand verwonderen, de hoogste weerde, die de Bibels van Gutenberg ooit bereikt hebben.
Voor nog andere boekwerken heeft men eenen schoonen stuiver betaald. Een afdruk van den eersten gejaarmerkten latijnschen Bibel, die in 1472 door Fust en Schoeffer gedrukt wierd, is tegen 37.500 fr. overgegaan; een afdruk van den eersten Engelschen Bibel, die te Antwerpen, in 1535, bij Jacob Van Meteren, van het drukgetouwe kwam, wierd 20.500 fr. verkocht.
Deze verkoopinge toont ons, dat de boeken merkelijk in weerde gestegen zijn, sedert dat grave Ashburnham ze gekocht heeft; want, om maar een voorbeeld te geven, is de Bibel, die door Fust en Schoeffer uitgegeven wierd en, dien de grave met 875 frank betaald hadde, nu tot de weerde van 37.500 fr. gestegen.
C.D.L.
GALLÉE handelt over het Litus Saxonicum in het Tijdschrift voor Nederlandsche Taal- en Letterkunde. (XIV, 239-240).
1o Hij zegt dat onze kust dien naam te danken heeft aan de Sassen, die hier overgezet wierden tijdens Karel den Groote.
Dat is echter eene zeise en geene gebeurtenisse uit de ware geschiedenis.
2o De volkseigenheden en namelijk de kleederdracht zouden bewijzen dat de kustbewoners van sassenschen oorsprong zijn.
En 't eigenaardig, kenmerkend oorijzer, met zijne zuiver friesche gedaante?
De zake moet eens aan een langdurig en nauwkeurig onderzoek onderworpen worden.
De geleerden zijn het eens om te bekennen dat de schriftelijke bescheeden ontbreken.
Wij moeten in de nedersassensche gewesten, bij onze neder-