De breiles.
Hoe geeft mama de eerste breiles? In onzen tijd nu de schoolmeesters en schoolmeesteressen zoo verbazend diep geleerd zijn, zullen deze misschien de brei-operatie van eene historische les doen voorafgaan.
‘De schoone en nuttige kunst van breien, lieve, is waarschijnlijk omstreeks het begin der XVIe eeuw in Spanje uitgevonden, en van daar eerst naar Italië en Frankrijk, vervolgens naar Duitschland en Engeland over gebracht., Voor het laatstgenoemd land wordt 1560 als,'t jaar der invoering aangegeven. Koning Hendrik II was de eerste, die in Frankrijk een paar gebreide zijden kousen droeg in 1547; in Engeland werden de eerste kousen in 1561 aan koningin Elisabeth aangeboden. De eerste hanteerders der breinaalden noemde men in Duitschland ‘hozenbreiers,’ omdat toenmaals broek en kousen één kleedingstuk vormden, hoos geheeten. Tegenwoordig is ook deze kunst zeer vervolmaakt, daar men breimachinen heeft uitgevonden, die het werk der handen veel vlugger, en naar men beweert even sterk en net verrichten.’
Dat alles is zelfs misschien nog niet geleerd genoeg, ofschoon het kind niet weet of koning Hendrik een koopman in breigaren, of koningin Elisabeth eene breister per stuk was - zoodat het vertelsel, dat niet zoo aantrekkelijk is als dat van de Schoone Slaapster in het bosch, of van Sneeuwwitje en Rozenrood, het eene oor in- en het andere uitgaat. Moeder heeft dan ook een beter stelsel; ze neemt de breinaalden en het breigaren op en toont practisch hoe men begint en voortgaat.
In den aanvang schijnt dat alles tooverwerk; doch weldra vangt het kind aan, frult met zijne kleine, mollige vingerkens naalden en garen dooreen en gelukt er in de eerste steken te leggen. Allengs verschijnt er een soort van kousenband. Het geheim is aangeleerd en eer eene maand voorbij is, zal de kleine reeds al wandelende, en zonder naar het breiwerk nog te zien, de eerste kous maken.
Wat de historische uitlegging betreft, die zal later komen - indien ze komt; doch of de kleine breister ze kent of niet, het zal niet beletten dat zij ons goede kousen breidt.