Een oogstkalender voor de oude en de nieuwe wereld.
De verschillende luchtstreken onzer aarde hebben een telkens afwisselende verscheidenheid in de jaargetijden tengevolge en deze is weer oorzaak dat bij voorbeeld de graanoogst in verschillende landen op zeer uiteenloopende tijdstippen van het jaar invalt. Een oogstkalender voor onze planeet, die in geregelde volgorde den oogsttijd voor de verschillende deelen der aarde aangeeft, zal volgenderwijze dienen te luiden:
In januari wordt er geoogst in Australië, Nieuw-Zeeland, het grootste gedeelte van Chili en in eenige streken der Argentijnsche republiek. In februari begint de oogsttijd voor Oost-Indië en loopt, naar gelang men noordelijker komt, in maart ten einde; Mexico, Perzie, Syrië en Egypte oogsten in april; het noordelijk gedeelte van Klein-Azië, alsmede China, Japan, Texas, Tunis, Algerië en Marokko in mei; Californië, Spanje, Portugal, Italië, Griekenland, Sicilië en de zuidelijke departementen van Frankrijk in juni; het overige Frankrijk, Oostenrijk-Hongarië, Zuid-Rusland, het grootste gedeelte der Vereenigde Staten in juli; Duitschland, België, Nederland, Denemarken en NewYork in augustus; Schotland, Zweden en Noorwegen, het grootste gedeelte van Canada, alsmede Rusland in september; Finmarken en het noordelijk deel van Rusland eindelijk in october. Er blijven dus alleen de maanden november en december over, waarin op geen enkele plaats der aarde graan geoogst wordt.
Uit bovenstaanden oogstkalender kan men tevens opmaken welke landen der aarde zoowat eenzelfde klimaat met elkaar gemeens hebben.