Het zout in Frankrijk.
Het zout vervult een belangrijke rol in alle landen. Overal, in alie wereldstreken voorziet het in een dringende behoefte, en daar, waar geen zoutmijnen bestaan of zoutputten, b.v. in Midden-Afrika, is het zout een gewichtig handelsartikel. Karavanen brengen het soms van heel ver aan en verruilen het tegeu de voortbrengselen van het land.
In Frankrijk is het zout een uitvoerartikel. Elk jaar wordt er van daar meer dan 100.000 ton uitgevoerd en wat zeker opmerkelijk is, dat zout wordt voor een goed deel gezonden naar landen die aan zee gelegen zijn, België, de Vereenigde Staten, Brazilië, Duitschland, de Antillen, enz.
Het in Frankrijk gemaakte zout komt hetzij uit de mijnen, dat is het berg- of steenzout, hetzij uit de zee, dat is het zeezont of keukenzout. Trouwens de wijze waarop beide soorten worden bereid, verschilt veel. Het zout is een verbinding van chloorzuur en een metaal: het sodium.
In Frankrijk zijn 29 zoutmijnen. De voornaamste bevinden zich in het oosten des lands. Het departement Meurthe et Moselle bezitern. De Doubs, la Haute-Saône, le Jura, les Basses-Pyrenées, les Landes, l'Arriège bezitten er ook.
De meeste zoutmijuen worden door onderwatrrzettingen ontgonnen, dat wil zeggen, in de zouthoudende streken graaft men een put, dien men met water vult. Het zout lost zich op. De verzadigde waterdeelen, zwaarder geworden, zinken op den bodem van den put en van waar buizen, die met een pomp buiten in verband staan, ze op den vlakken grond overbrengen. Men laat ze dan in vergaarbakken verdampen.
Het ruwe zout wordt in ovens gezuiverd iedere ton gezuiverd zout vertegenwoordigt een uitgaaf van 445 kilogram steenkool.
Er zijn andere zoutmijnen, die als steengroeven worden ontgonnen en waar men groote blokkeu, die op stukken kristal gelijken, uithaalt. Die blohken worden fijngestampt en tot poeder vermalen voor het verhruik.
Het zeezout krijgt men, zooals men weet, wanueer men in zoutputten het zeewater laat verdampen, dat men op het oogenblik van grooten vloed er in laat loopen. Er zijri slechts zoutputten in 12 departementen van Frankrijk, waarvan 5 aan den oever van den Atlantischen Oceaan en 7 aan de Middellandsche Zee gelegen zijn. Zij bevatten omstreeks 400 putten, die 252.000 tonnen voortbrengen.
Als men de hoeveelheid zout, in Frankrijk gebruikt, over het cijfer der bevolking verdeelt, Krijgt men een verbruik van 11 kilogrammen 's jaars per hoofd.