deel van Afrika en ook Congoland bewonen. De talen dier negers maken door haren bouw eene belangrijke familie uit. Men weet nog niets zekers nopens den oorsprong dier talrijke volksstammen: zeker is het toch dat het Ophir van Salomon, hetwelk de geleerden bij de Bantous willen zoeken, niet in Afrika, maar wel in Indië gelegen was.
Anthropologie. - Dr R. Verneau, een leerling van M. de Quatrefages heeft een zeer belangrijk werk uitgegeven: Une Histoire des Races Humaines. Hij behandelt de menschenkunde in 't algemeen, de studie van den voorgeschiedkundigen mensch wier overblijfselen in de aardkundige lagen begraven liggen, de tegenwoordige volksstammen. Hij aanveerdt, maar niet zonder aarzelen, het bestaan van den mensch in het derde aardkundig tijdperk. Hoe de geleerden toch op hun gemak zijn, tegen de Katholieken; Dr Verneau gelooft dat wij kost wat kost geene andere tijdrekening mogen aanveerden, sedert de allereerste schepping van de wereld, dan deze van 6000 jaar: de Katholieken zeggen te vergeefs, sedert lang, dat de beoefenaars der aard-, oudheden- en tijdrekenkunde, volle vrijheid genieten om volgens de begrippen der zuivere wetenschap den tijd te bepalen, 't is al verloren moeite.
Vele geleerden beweren dat de Katholieken niet vrij zijn in 't beoefenen der wetenschap, dat de wetenschap en de leering der H. Kerk in strijd zijn met elkander; en een wonder, als zij een zuiver wetenschappelijk werk of een leerboek voor 't nut van iedereen opstellen, staat er gewoonlijk geen woord in dat een Katholiek niet zou mogen onderteekenen.
De Indogermanen. - Nog altijd wordt er getwist over de eerste woonplaats der Indogermanen. In de Indogerm. Forschungen I, 5 schreef H. Hirt eene bijdrage: Die Urheimat der Indogermanen.
Ontwikkelingsleer. - De R. des Quest. Scientif. (2de afl. 1892) doet ons klaar en duidelijk verstaan hoe wij ten opzichte van het Transformism moeten gestemd zijn: ‘Waarom, zegt zij, het Transformism willen opdringen in name van de wetenschap, aangezien, volgens de getuigenis van groote geleerden, de wetenschap dit nog niet bewezen heeft? Waarom het Transformism verwerpen, in name van 't geloof, aangezien het geloof in de zaak hoe de schepping gebeurde, niet betrokken is?’
Loodene Teekens. - M. de Baron J. Bethune heeft in de maatschappij l'Emulation van Brugge een voortreffelijk oudheidskundig werk uitgegeven: Méraux des Familles Brugeoises, over de loodene teekens die bij de adellijke familiën van Brugge in gebruik waren, als bewijsstukken van de giften die zij in de diensten voor overledenen aan de arme lieden uitdeelden. In eene lezensweerdige inleiding onderzoekt de schrijver nauwkeurig al de oudheidkundige bijzonderheden die met deze teekens in verband staan; dan komt de beeltenis en de beschrijving van ieder teeken dat bewaard bleef en gelegenheid geeft