Vrientens keuze verrast niet altijd. Gedichten als Paaltjens' ‘Aan Rika’ en Koplands ‘Een moeder’ zijn ook al in Komrij's dikke bloemlezing te vinden, ‘Impasse’ is één van Nijhoffs meest stukgelezen gedichten. Maar dit boek moet het ook niet van de keuze hebben. Het is de methode waar het om gaat, het verrassende spel met associaties, dat in staat is om zelfs afgezaagde verzen weer nieuw leven in te blazen.
Hotel New Flandres. 60 jaar Vlaamse poëzie 1945-2005, samengesteld door Dirk van Bastelaere, Erwin Jans en Patrick Peeters, is in veel opzichten de tegenhanger van de bundel van Vrienten. Hier gaat het in de eerste plaats om het grote verhaal: het boek is een literair-historisch en cultuurpolitiek statement. Ten eerste wil het aantonen hoe de geschiedenis van de Vlaamse literatuur als een opeenvolging van ‘breuken’ kan worden gezien, ten tweede betoogt het dat de Vlaamse poëzie los van het Nederlandse systeem kan (of moet) worden beschouwd.
Op beide punten valt iets aan te merken en dat is dan ook volop gedaan in een discussie die zich vooral op weblogs afspeelde. Vooral het sterrensysteem dat de samenstellers gebruikten om hun keuze zoveel mogelijk te ‘objectiveren’ (hoe invloedrijker de dichter, hoe meer sterren; hoe meer sterren, hoe meer gedichten) moest het ontgelden. Maar alle discussies over de legitimiteit van de keuzes die in Hotel New Flandres gemaakt werden moeten niet doen vergeten dat dit een heel belangrijk boek is. Van Bastelaere, Jans en Peeters maken een schat aan Vlaamse dichters toegankelijk voor een (Noord-)Nederlands publiek dat volstrekt niet thuis is in die traditie.
De makers hebben voor een praktische structuur gekozen: de bundel is per jaar gestructureerd en binnen ieder jaar alfabetisch op achternaam van de auteur. Dat betekent dat de lezer inzicht krijgt in de ontwikkeling van de poëzie in Vlaanderen. Dat is het literair-historische aspect van het boek. Heel spannend is het om te lezen hoe, slechts drie jaar na Jan van Nijlens inkijkje in een ‘Oud Salon’ (‘Hier heerscht de vrede, de eeuwigheid bijna..../ In zulke kamers drinkt men oude wijnen/ En denkt men rustig over 't leven na’), het oude beschavingsideaal wordt weggeschreeuwd door Remy C. van de Kerckhove:
o mes enfants je zag nog niet de vertraagde film van teirlinck
je wist nog niet dat onder het poelachtige water der liefdewanen
het glibberig verdriet breekt tot de
Iets heel anders gebeurt er wanneer Jotie T'Hooft, de jonggestorven dichter-junk die nauwelijks in Nederland wist door te dringen, eind jaren zeventig de popcultuur en het sentiment in de Vlaamse letteren introduceert. De makers hebben maar liefst negen gedichten van hem opgenomen, waarmee hij als een van de belangrijkste dichters in de bundel wordt beschouwd. Dat is opvallend, gezien het feit dat zijn licht hysterische poëzie weinig navolging lijkt te hebben gehad.
Iets vergelijkbaars geldt voor Mark Insingel, van wie zeven gedichten werden opgenomen. Hij is een van de meest kameleontische figuren van de Vlaamse letterkunde, met een schitterend oeuvre dat zowel uit concrete poëzie bestaat als uit repeterende verzen vol spiegeling en herhaling. Ik zie echter nauwelijks hoe hij in de Vlaamse poëtische traditie past. Wel ontdekte ik dat hij zich in een andere grote traditie heeft ingeschreven: dat van de geëngageerde literatuur. Vlaanderen is permanent in conflict met zichzelf, met België, met (vermeend) racisme en met de taal, waardoor reflectie op politieke kwesties nooit ver weg is. Insingel doet die reflectie niet op een gemakzuchtige of expliciete manier, maar met een omweg, zoals in ‘verhaal’. Deze zichzelf voortdurend in de rede vallende, verzwijgende, herformulerende tekst toont een politiek proces. Een samenleving wordt opgeschrikt door wat zich eerst voordoet als ‘een vlekje’, een onwelgevallig element dat al in de derde strofe wordt vergeleken met ‘een gek op vrije voeten, ee/ n jood’ en dat dan in termen beroemd wordt die ons al te bekend zijn:
steeds grotere uitwassen, van ‘het gestadig was
sende’ zoals men het (men ging het woord ‘vloedgolf waardoor de uitdruk
king ‘het getij keren’ eerst minder vaak en dan verbetener), men begon (steeds
hopelozer) pogingen om een einde (om paal en perk) aan iets wat alles in zij
n stroom scheen te zullen, men nam zijn toevlucht tot
Deze tekst uit 1970 ontmaskert genadeloos het discours van nieuw-rechtse en populistische types van vroeger en nu. De woorden ‘tsunami van islamisering’ sluiten er naadloos op aan.
Het is onvermijdelijk dat er ook Vlaams-nationalistische ‘verhalen’ in de bundel te horen zijn, zoals van de collaborateur Wies Moens die ook na de oorlog (in 1968!) nog ijverig zijn Groot-Nederlandse ideaal belijdt: ‘Opnieuw wil ik belijden/ mijn heerlijk Diets geloof, / al bleve' in deze tijden/ ook àllen er voor doof.’ Het gedicht wordt, toeval of niet, voorafgegaan door een vers van Herwig Leus die zich zorgen maakt over het nog altijd machtige Vlaamse nationalisme: ‘in alle parochiezalen/ Wapperen de vendels weer/ Weerklinken de strijdliederen/ Worden zwarte uniformen aangetrokken/ De laarzen blinkend opgepoetst’.
Het is passend dat Hotel New Flandres, dat een zeer complexe Vlaamse geschiedenis vertelt, afsluit met twee gedichten van debutante Herlinde Vekemans. Daarmee wordt het woord ‘new’ in de titel waargemaakt - de bundel presenteert telkens wat nieuw en jong is in de Vlaamse poëzie. Ook benadrukken Vekemans' meertalige gedichten, net als de titel van de bundel als geheel, hoezeer de Vlaams-Belgische geschiedenis is bepaald door de taalproblematiek. Door haar wordt de vermenging van talen niet uit racistische zuiverheidsmotieven afgewezen, maar juist omhelst. Voor wie wil verwijst dit gedicht zelfs naar de moderne poëzie als geheel, die zich te pletter zuipt aan internationale invloeden en indrukken:
en de zee zuipt zich te pletter
the Thames has been wrapped up
den Donau hat man um die Eck geleitet
Hotel New Flandres. 60 jaar Vlaamse poëzie 1945-2005. Samengesteld en ingeleid door Dirk van Bastelaere, Erwin Jans en Patrick Peeters. Poëziecentrum, €29,95.
Zie voor de discussie over dit boek: hotelnewflandres.wordpress.com.
Henny Vrienten, Zwaan Kleef Aan. Een kettingreactie. Uitgeverij De Harmonie, €16,00.