De tweede reaktie is van Henny Jellema (Lieven de Keyschool te Haarlem)
Auditieve synthese
- vervolg op Een alfa-cursist met problemen -
Naar aanleiding van het stuk over Hamur uit alfa-nieuws, nr 3 enkele algemene opmerkingen.
In het stuk van Connie Raymakers geen informatie gegeven m.b.t het korte geheugen van Hamur en ook niet over bevindingen van senso-motorische aard. Het zou goed zijn om bijvoorbeeld te weten of beide ogen op een punt kunnen blijven rusten. Hoe zit het met de oog-hand coördinatie? In Nederland zijn fysiotherapeuten met specialisatie in sensomotoriek. Maar eerder nog dan naar zo'n fysiotherapeut stappen met Hamur, zou ik het korte geheugen onderzoeken. Want uit het verslag van Rose-Mary bleek toch wel dat het daar goed mis is met Hamur.
Bij leerlingen met auditieve synthese problemen (leerkrachten in groep 3 van het basisonderwijs weten hier alles van!) functioneert het korte geheugen vaak niet of heel gebrekkig. Leerlingen kunnen dan niet een reeks van bijvoorbeeld 8-5-3-9 foutloos nazeggen. Het mag duidelijk zijn dat zo'n leerling niet kan spellen (bijvoorbeeld r oo s; als hij bij de oo is, is hij de r al weer vergeten). In het basisonderwijs zijn deze leerlingen doorgaans aangewezen op een mlk-school.
En dan doet zich hier een lastig probleem voor. In het nederlands speciaal onderwijs is een zgn. woorddelen-aanpak succesvol. Maar dan moet een leerling over een Nederlandse woordenschat beschikken. Bijvoorbeeld voordeur, vensterbank, fietsbel moet hij moeiteloos kunnen gebruiken.
Het afgelopen jaar heb ik een leerling gehad met zeer ernstige problemen op het gebied van de auditieve synthese: Erick. Daar liep ik tegen dit probleem op. Net zoals bij Hamur waren er weinig problemen met de visuele deelvaardigheden. Het aanleren van globaal-woorden kostte wel wat meer moeite, maar het lukte wel, zeker ook door de zeer sterke motivatie van Erick om te leren lezen. Auditieve discriminatie met behulp van