werd in een snelcursus voor anders-alfabeten geplaatst, waar met de alfabetisatiemethode 7/43 werd gewerkt. Belangrijke informatie lijkt mij het feit dat Hamur in het begin van de alfabetisatiecursus veel afwezig is geweest. Na zes maanden kan Hamur nog nauwelijks spellend lezen, vaak raadt hij een geschreven woord. Hamur heeft duidelijk problemen met auditieve analyse en synthese-oefeningen en met de klank-letter koppeling. Hij heeft ook moeite met het lezen van wisselrijtjes. Bij het begrijpend lezen kan Hamur van iets dat hij zelf gelezen heeft, niet aangeven of het waar of niet waar is. Als de docent zo'n zin voorleest, kan hij dat wel. Als ik dat lees bedenk ik dat Hamur simpelweg nog helemaal niet kan lezen, maar hooguit een aantal woorden kan ‘herkennen’. Een belangrijke oorzaak van zijn leesproblemen zou dan ook wel zijn regelmatige afwezigheid bij het eerste leesonderwijs kunnen zijn.
Rose-Mary Yssenagger verwacht dat Hamur met behulp van de methode als ‘Alfa’ sneller zijn lezen en schrijven zal verbeteren. Ik heb de ‘Alfa’ werkboeken bekeken en ontdekt dat er met name juist weinig oefeningen in voorkomen voor training van de klank-letter koppeling en van de auditieve analyse en synthese.
In het handelingsplan dat voor Hamur is opgesteld zitten veel oefeningen uit cluster 1 van ‘Alfa’. in de eerste boeken gaat het om het ‘herkennen’ van bijvoorbeeld gegevens op formulieren, van opschriften en van informatie in reclamefolders. Dat zijn ongetwijfeld hele nuttige oefeningen, maar of Hamur hierdoor sneller en beter leert lezen, is maar de vraag.
In onze alfabetiseringsgroep werken wij met de alfabetiseringsmethode Lezen doe je overal, zeker de anders-alfabeten kunnen na enkele maanden in ieder geval klankzuiver lezen en schrijven.
Ik denk dat Hamur meer gebaat is bij een heel systematisch, gestructureerd leesaanbod: de leerstof is ingedeeld in overzichtelijke kernen of modulen waarbij telkens in iedere kern een aantal deelvaardigheden van het lezen worden getraind en getoetst bijv. zoals in de methode 7/43 en Lezen doe je overal.