ook de portretten, die hier van Rubens hangen, zoals dat van Dr. Hendrik van Thulden en van zijn schoonvader Brant, van een oude vrouw en van zijn tweede gade, de zestienjarige Helena Fourment in bruidstooi, ook dat van Helena met haar zwierig gehoofddekseld zoontje Frans.
Vlaanderen is eveneens goed vertegenwoordigd door Van Dijck met enkele portretten. Een serie Adriaan Brouwers laat nog eens zien hoe meesterlijk deze schilder van uiterst kleine doekjes het boerenleven weet voor te stellen: de broedende sfeer van het door drankwalm en rook bedompte binnenhuis leidt tot een wonderschoon coloriet en een zeldzaam bewogen tekening.
Om het voor Holland minder bizondere gaan wij in verband met de plaatsruimte zelfs meesters als Rembrandt, Jan Steen (een pracht!) Frans van Mieris, Hobbema en Ruisdael zwijgend voorbij om dan aan te landen bij een van de grootste verrassingen en tevens het einde van deze uitgebreide verzameling. Daar hangt, zonderling gecombineerd met een in zijn soort voortreffelijk, zoetelijk naakt van Boucher en met een opmerkelijk, echt achttiende eeuws Venetiaans Galaconcert van Guardi, een subliem portret van Goya, voorstellende Koningin Maria Luisa, echtgenote van Koning Karel IV van Spanje, op reeds gevorderde leeftijd. Dit portret is van een schilderkundig doorzicht, een psychologie en tevens van een krachtig gedurfde satirische humor zoals alleen een schilder van de allereerste rang dat weet te verwezenlijken.
Het Stedelijk Museum handhaaft zijn traditie inzonderheid de expositieruimte te zijn, die aan de latere kunst is voorbehouden. Hier vinden wij op het ogenblik eveneens een hoogst merkwaardige verzameling bijeen, n.l. Van Gogh en zijn Tijdgenoten. Voor de zoveelste maal na hun succesvolle omzwervingen door de wereld zijn de werken van Van Gogh dus weer tamelijk volledig representatief bijeen te zien, ditmaal omgeven door de Nederlandse schilders van zijn eigen tijd, die over het algemeen lang niet mis zijn. Onder hen treffen wij aan, waarschijnlijk als oudste, Bosboom, voorts de Marissen, Josef en Isaäc Israëls, Gabriël, Mauve, Suze Robertson, De Zwart, Floris Verster, Breitner, allen de groten uit het midden en het laatst van de vorige eeuw en als men dat allemaal bij elkaar ziet, lijkt het niet uitgesloten of eenmaal, wellicht in een rustiger tijd, ook op deze sublieme schilders, de aandacht van de overige wereld