Nieuws
De nieuwe titels van juli/augustus 2020
Experimenteel tijdschrift Gard Sivik (1955-1964) werd opgericht om avant-garde dichters een forum te bieden. De boegbeelden van dit tijdschrift, onder wie Paul Snoek, Gust Gils en Hugues Pernath, braken in Gard Sivik door en publiceerden niet veel later bij de grotere literaire uitgevers. Hugo Brems spreekt van 'zelfbewuste arrogantie' bij de makers: ze zagen zichzelf als de enige rechtmatige opvolgers van het invloedrijke en vrijzinnige blad Tijd en Mens. De volledige zeven jaargangen van Gard Sivik verschijnen deze maand op de site.
Deze maand voegen we ook twee titels van Catharina Questiers toe aan de online collectie, namelijk Casimier, Of gedempte hoogmoet (1656), een theaterstuk vertaald uit het Spaans, en Lauwer-stryt (1665), een dichtbundel opgedragen aan Juno, de beschermgodin van het huwelijk. Lauwer-stryt bevat een indrukwekkende collectie gedichten, niet alleen van Catharina Questiers zelf, maar ook van onder anderen Joost van de Vondel, Constantijn Huygens en vele andere zeventiende-eeuwse dichters. De kern van deze collectie bestaat uit een 'dichtwisseling', namelijk de dichterlijke correspondentie tussen Catharina Questiers en de geprezen Cornelia van der Veer. Deze correspondentie bevat voornamelijk lofdichten. Cornelia van der Veer schreef naast gedichten ook politieke pamfletten. Samen met Catharina Questiers genoot zij behoorlijk wat bewondering, zo is te merken aan de grote hoeveelheid lofdichten in deze collectie.
Daarnaast komen er deze maand ook zes titels van Tine van Berken online. Dit is een pseudoniem van Anna Christina Berkhout, een Nederlandse romanschrijfster die vooral bekend is vanwege haar kinder- en jeugdboeken. Een ander jeugdboek, De dochter van Joop ter Heul van Cissy van Marxveldt, is nu ook beschikbaar. De humoristische reeks over de levensloop van een meisje uit de hogere Amsterdamse middenklasse, waarvan dit boek het laatste deel is, was razend populair tot zelfs na het overlijden van de auteur.
Voor de liefhebbers van zeerovers komt De Americaensche zee-roovers van Alexander Olivier Exquemelin online. De schrijver was een Franse arts die in de jaren 1670 in de Nederlanden verbleef, vandaar dat hij ook in het Nederlands schreef. Zijn piratenavontuur is gebaseerd op gebeurtenissen die de auteur wellicht zelf had meegemaakt, want hij was rond zijn twintigste vier jaar als chirurgijn werkzaam aan boord van een piratenschip in de Cariben. Zijn boek was direct een hit, werd in vele talen vertaald en heeft invloed gehad op Daniel Defoe en diverse films over piraten.
Houdt u het deze zomer liever iets dichter bij huis? Dan is het Nieuw Nederlandtsch caertboeck uit 1616 wellicht ook interessant, met beschrijvingen van verschillende belangrijke plaatsen in de Nederlanden, onder andere de stad Antwerpen en het hertogdom Gelre.