Nieuws
De nieuwe titels van september 2019
Dichteres en schrijfster Anna Fles werd in 1854 geboren en groeide op in een gezin waarin kunst en cultuur een grote rol speelden. Zo was haar moeder amateurschilderes en schreef haar zus Etha onder andere kunstkritieken voor Elsevier’s Geïllustreerd Maandschrift. Anna studeerde zang, schreef kinderliedjes - waarvan er enkele geplaatst werden in Kun je nog zingen, zing dan mee! - en ging aan de slag als spraak- en zanglerares. Dit leidde tot het boek Spreken en zingen, dat een van de eerste Nederlandse leerboeken over zang- en spraaktechnieken was en nu nog steeds gebruikt wordt: in 2018 verscheen de 49ste druk, in de loop der tijd wel herzien en aangevuld met nieuwe technieken. De DBNL brengt deze maand de dertiende druk online van Spreken en zingen, het werk dat Fles schreef onder het pseudoniem A.M. Eldar.
In 1875 richtte de Zuid-Afrikaanse dominee Stephanus Jacobus Du Toit de Afrikaanse Taalbeweging op met als doel de verengelsing tegen te gaan en het Afrikaans te bevorderen als (schrijf)taal. Een vertaling van de bijbel naar het Afrikaans werd hierbij als onmisbaar gezien. In 1893 verscheen Di eerste boek van Moses, genoem Génesis, het eerste bijbelboek dat vertaald werd onder leiding van Du Toit, die het boek tevens van aantekeningen voorzag. Enkele jaren later volgden Mattheus, Openbaringen en de Psalmen. De DBNL brengt de eerste druk van Genesis online.
De redactie en uitgever van Literatuur zonder Leeftijd kondigden in 2018 aan dat dit unieke tijdschrift, dat zich volledig richt op de studie van de jeugdliteratuur, zou ophouden te bestaan. Met het toevoegen van de laatste vier jaargangen zijn nu alle jaargangen van Literatuur zonder Leeftijd (1986-2018) beschikbaar op DBNL.
Verder online deze maand: onder andere Drie novellen van Virginie Loveling, De kerck der deucht waarin dichter Karel van Mander met zijn kunstenaarsvrienden in een droom op reis gaat, jaargangen van De Vlaamsche School en meer jaargangen van Onze Taal, deze keer onder andere met artikelen over dominant vergadergedrag, de taal van de snackbar en de reputatie van Lutjebroek.