Dit kon wel eens een teken zijn. Even later konden ze ongemerkt even apart zijn. ‘Kijk door je steentje waar de sekrepatoes zijn’, zei Ansoeja. Ruben wreef met zijn wijsvinger over het steentje en zei:
‘Steentje steentje in mijn hand,
waar zijn de sekrepatoes beland?’
Hij keek en zweefde opeens een heel stuk van de plantage af in de richting van Matapica. Hij keek heel scherp en ontdekte dat, zowel in het water als op het land, veel dieren zich in dezelfde richting bewogen.
Onder de dichte struiken waren ze bijna onzichtbaar. Hij zag veel soorten schildpadden, hagedissen en slangen. In het water waren ook slangen en kaaimannen. Ansoeja nam haar schelp en zei:
‘Schelpje dat ik uit het water vis,
vertel mij wat daar gaande is’.
Ze luisterde en hoorde een muziek van kleine tilkkel- en tokkelgeluidjes, gesis en geschuifel, geritsel en gepiep. Ruben liet zijn steentje zakken en zei: ‘Laten we teruggaan bij de anderen, anders gaan ze kletsen, maar er is iets gaande op Matapica’. ‘Het zijn allemaal reptielen’, zei Ansoeja, die gaan waarschijnlijk ook een kroetoe houden’. Toen renden ze terug en waren net op tijd om met de anderen weer op pad te gaan.
Hoe mooi de tocht verder ook was en hoe mooi meester Stefan vertelde, Ruben en Ansoeja hunkerden er naar thuis te zijn en in hun boom dit nieuwe dierenavontuur mee te maken. Toen de tocht was afgelopen bedankten ze mijnheer Stefan voor de mooie tocht en brachten ze hun fietsen thuis.
Heel vlug daarna vonden ze elkaar weer bij de mamiboom. Ruben zei al:
‘Steentje, steentje in mijn hand,
breng mij naar Matapicastrand’.
LEGWANA
Van de hagedissoorten in Suriname is vooral de groene leguaan bekend. Hij houdt zich vaak op in bomen bij het water. Als er gevaar dreigt laat hij zich dan in het water vallen. Door zijn groene kleur is hij moeilijk te zien in de groene bomen. Hij weet zich overigens goed te verdedigen. Als hij wordt aangevallen zet hij zijn keelzak op en begint te blazen en te bijten. Met zijn staart slaat hij flink om zich heen. Als hij volwassen is kan hij wel anderhalve meter lang worden. Leguanen komen vaak dicht in de buurt waar mensen wonen. Er wordt veel jacht op leguanen gemaakt omdat zij erg goed smaken. Ook hun eieren zijn zeer geliefd. Ze zijn van bulten geel en hebben een zachte leerachtige huid. De eidooier is erg groot. De eieren worden gelegd in een holte in het zand, soms ook door meerdere vrouwtjes bij elkaar.
KAAIMAN
Een roofdier dat in en langs het water zijn slag slaat. Er zijn drie soorten in Suriname en de langste worden wel twee meter lang. Dieren die water komen drinken worden gepakt, en onder water getrokken zodat ze verdrinken. Ook eten ze vissen, kikkers en slangen. Kaaimannen zijn vrijwel onzichtbaar wanneer ze urenlang in het water liggen met alleen hun ogen en neusgaten boven water. Hun vijanden zijn de Tigir, de Aboma, maar vooral de Mens. De Kaaiman wordt gejaagd om zijn stevige leerhuid, maar ook omdat hij zich soms te dicht bij de huizen waagt. Een enkele keer wordt er wel eens iemand aangevallen vooral wanneer je te dicht komt bij een moeder met jongen. De vijftig eieren worden in een nest in het zand gelegd. Ze blijven warm door de zon en door rottend plantenmateriaal. Ook als de jongen uit het ei zijn gekropen blijft de moeder er nog een tijdje voor zorgen.
Nu zag hij heel duidelijk van alle kanten kruipende, schuifelende, zwemmende en strompelende dieren in grote massa's naar het