Sleutel tot onbekend (Zwitsers) gebied
Het is u toch zeker al bekend dat het een slecht teken is, wanneer je als volwassen mens nog dezelfde verlangens hebt, die je ook als kind al kende? Als je zo'n opmerking leest in een boekje, dan is het zaak daar niet achteloos aan voorbij te gaan. Het is beter even te controleren of er nog kinderlijke wensen zijn overgebleven en die dan zo nodig overboord te gooien.
Wat mij betreft: het spelen met modder trekt mij niet meer aan sinds ik mijn eigen kleren moet wassen. Ook wil ik niet langer matroos worden en op mijn verjaardag verlang ik niet meer naar chocoladepudding met schuimpjes. Tot zover is bij mij dus alles in orde en heb ik mij blijkbaar tegen de draad in ontwikkeld tot een volwassen mens.
Er blijft alleen één bedenkelijk feit over. Wanneer mij als kind een toverfee was verschenen die mij één wens had toegestaan, dan zou ik gevraagd hebben: ‘een sleutel tot onbekend gebied’. En nog altijd lijkt die sleutel mij het summum van geluk.
Pas de afgelopen zomer heb ik voor het eerst zo'n sleutel in handen gekregen. De fee was een Amerikaanse vriendin en zij bezit een flatje ergens in Zwitserland. Ze ging voor een tijd het land uit en had mij haar sleutels gegeven met de uitnodiging in haar flat te komen wonen en daar te doen of ik thuis was (maar ik heb alles netjes gehouden).
In dat Zwitserse flatje van haar was ik nog niet eerder geweest en het gaf mij een heerlijk gevoel van verwachting om die huisdeur te openen zonder te weten wat erachter lag. Nu vind ik dat mensen dat eigenlijk eens meer moeten doen; elkaar de sleutels van hun huizen sturen, zodat iedereen van tijd tot tijd eens kan wonen in een vreemde kamer, eten van vreemde borden en boeken lezen uit vreemde boekenkasten. Je leert daarvan wel eens het een en ander en komt erdoor op nieuwe gedachten.
Op het mij onbekende Amerikaanse gebied in Zwitserland, heb ik verscheidene nuttige dingen opgestoken. Toen ik er binnenkwam bleken de vertrekken efficiënt te zijn ingericht. Alles was