Edgar Tant
Le rythme de la vie
In een royaal formaat, op zeldzaam schoon papier, geeft de Vlaamsche dichter Edgar Tant Fransche verzen uit, waarvoor hij een uitgever vond te Parijs, die ze prachtig drukken liet te Alençon, en waar Saint Pol-Roux, gezegd ‘le Magnifique’, ‘grand comme Shakespeare, grand comme l'Humanité, grand comme Pan’ naar het oordeel van Edgar Tant (wiens in hout gesneden portret in het voorwerk prijkt), de opdracht van aanvaardde.
Een werk, dat in zulke zeldzaam-goede en -fraaie voorwaarden wordt uitgegeven, kan wel niet anders dan de aandacht vestigen. De aandacht boeien is echter iets anders. Immers, hierbij speelt nog een andere factor eene rol dan bloot het uiterlijk verschijnen. Het boek van Edgar Tant moge mij voorkomen, als uitgave, te behooren tot het schoonste dat in den jongsten tijd in Frankrijk verscheen: wil het mij echter geheel vasthouden, dan moet de inhoud overeenstemmen met de typografische schoonheid. Is dit het geval met dezen weidsch-, maar niet zeer nieuwgenoemden ‘Rythme de la Vie’? De vraag laat mij eenigszins perplex....
Ik volg den heer Tant in zijne loopbaan sedert geruimen tijd, van toen hij zich te Sinte Martens Laethem ging vestigen: sedert een vijftien jaar geleden dus. Met dat werk was ik toen ter tijd niet zeer ingenomen: het was in de uitdrukking buitengewoon onbeholpen, en toonde bij den schrijver zulke naïefheid aan, dat het nog meer verstelde dan het haast belachelijk aandeed.