leerplicht ingevoerd heeft. Het volk heeft zich blijkbaar om het schoone gebaar minder bekommerd, dan om wat het hun kosten zal. En inzake schoolverplichting heeft het gezien, welk profijt vooral de kloosters erbij hebben zullen. En de kloosters genieten in België weinig sympathie, zelfs in katholieke kringen, en vooral onder het arbeidzame volk. De regeeringspartij heeft in de twee laatste jaren hard gewerkt. Zij heeft er echter al te weinig bij gedacht aan den portemonnaie van den kiezer, en al te veel aan het belang harer eigen vrienden. En dat heeft het volk niet graag.
Zij verliest er, in de Kamer, vier stemmen bij. Hare meerderheid blijft echter van twaalf stemmen. Zij kan het er meê doen, en schijnt zich dan ook, volgens hare bladen, om haar verlies weinig te bekommeren. Die luchthartigheid kon echter voor een goed deel gefingeerd zijn. En ditmaal hebben die verkiezingen nu wel plaats in provinciën, waar voor een deel de katholieke gezindheid op een vasteren bodem berust dan in deze, waar gisteren werd gestemd - hetgeen geruststellend kan zijn -: men vergete niet, dat zij in 1916 onvermijdelijk plaats zullen moeten hebben op het vraagstuk algemeen kiesrecht, het eenige waar het volk zich warm voor maakt, veel meer, b.v., dan voor leerplicht. De kommissie der XXXI is nu ruim een jaar aan het werk, zonder appreciabelen uitslag.
Hoe deze uitslag ook weze, in de Kamer zal hij aanleiding geven tot een bespreking, waarvan men nu reeds het verloop gemakkelijk kan voorzien: tegenover de, betrekkelijk ingewikkelde, oplossing, die de commissie vermoedelijk voorstellen zal, zal het volk, bij monde van zijn volgzame mandatarissen, enkelvoudig algemeen kiesrecht