Nog: de einduitslag
Brussel, 4 Juni.
Of beter: nog altijd geen einduitslag; de werkzaamheden gaan blijkbaar heel traag; wat ons beloofd werd voor gisterenmiddag, zullen wij eerst hedenmiddag hebben. Al staat van nu af aan vast, dat van de 20 nieuwe Kamerzetels de rechterzijde er twaalf, de linkerzijde er acht krijgt; verder winnen de katholieken vijf stemmen, maar verliezen er ééne te Soignies Wat hun de aangekondigde meerderheid van 16 stemmen verzekert.
Die uitslagen vinden te Brussel een onthaal, dat veel kalmer is dan men had verwacht. Gisterenavond, na u geschreven te hebben, ben ik nog wat gaan wandelen. Het weer was veel mooier geworden, - al was dit nu toch waarlijk geen Juni-avond. Het had veel volk buiten gelokt. De Brusselaar houdt wel van drukte, vooral als het leger, de gendarmerie en de burgerwacht er bij gemengd zijn.
Hij is van uitmuntend humeur, de burgerwacht, en eet broodjes met ham, ja zelfs harde eieren. Ik ga hem bezoeken in het stadhuis, waar hij caserne speelt: de militiezaal, waar de heeren op de ongevallen wachten, heeft waarachtig een krijgshaftig uitzicht, dat echter zweeft in een atmospheer van bonhomie. Het aspect van de binnenplaats is meer imponeerend. In de duisternis onderscheidt men er ontallige schichtige paarden, flitst staal van sabels, ziet men grimmige berenmutsen. Hier wachten, zwijgend, de gendarmes.
Men moet tot laat in den avond wachten, vóór men van eenig incident hoort. Eindelijk verneem ik dat een op-