den der regeering, bekommeren zich alleen over wat ze morgen zullen doen, en wat al den ouden rommel in de vergetelheid dompelen moet. En zoo bieden zij ons verrassing op verrassing, de eene aangenamer dan de andere. En 't mooist - of 't ergst - van al: het is geen fata morgana die ze voor 's kiezers oogen laten schemeren, maar, op zijn minst genomen, eene goed-uitvoerbare mogelijkheid,... die alleen afschampen
zou op dit onvermijdelijke: obstinaten tegenstand, per fas et nefas, en zoolang de katholieken aan 't bewind blijven, van verbonden liberalen en socialisten, - hetgeen zéér menschelijk is.
En zoo werd ons verleden week het kiesrecht voor de vrouwen als een proefappeltje uit het toekomstparadijs aangeboden. En Zaterdag 11. was het nog veel beter: de belofte, zoo de katholieken aan het bewind moeten blijven, eener nieuwe schoolwet, die het ontwerp-Schollaert voor goed zou delven en de vurigste idealen eener unanieme Kamer verwerkelijken zou.
Zaterdagavond vernamen wij namelijk, dat een ministerraad in zake leerplicht de beslissing had genomen, waarop de regeering ons naar verlangen deed sedert Juli van verleden jaar. Zondagochtend kondigde het Gentsche blad ‘Le Bien Public’, dat, als orgaan van het Belgisch episcopaat, het oor heeft van de ministers, eene kiesvergadering aan te Turnhout, waar baron de Broqueville die beslissing bekend zou maken en commentarieeren. Zondag middag deed baron de Broqueville aldus. En hedenochtend, zeven uur, bracht een Brusselsch regeeringsblad ons zijne redevoering.
Laat ik het onmiddellijk zeggen: de beteekenis van die redevoering is er geen van immediaat belang. Er is