onder het publiek eene goede plaats in.
Zimmer's werkzaamheid gaat verdeeld over twee door hem gestichte genootschappen: dat van het ‘Quatuor Zimmer’, et de ‘Société J.S. Bach.’ Deze laatste nu bezorgde gisterenavond eene uitvoering van de ‘Passion-musik nach dem Evangelisten Johannes’ van den grooten Cantor: de eerste uitvoering te Brussel.
Veel later dan de ‘Mattheus Passion’ is die naar Johannes in de mode gekomen. Die mode schijnt nu echter Johannes ver boven Mattheus te willen stellen. Men wil, in de grootere naïefheid, in de strengere schoolschheid, in de lyriek die er bedeesder, in de dramatiek die er minder geweldig in is, in eene grootere soberheid, in eene geringere hoeveelheid incidenten, den echteren Bach, den meer-specifieken Bach gaan erkennen. En men vergeet dat al die eigenaardigheden der Johannes-Passion misschien liggen aan een minder verscheiden, een minder dramatischen, en innig-vromeren, soberder-gevoeligen tekst, veel meer dan aan zuiverder inspiratie, strengere scholastiek van den Meester. En is zijn vorm meer ‘gekristalliseerd’ in Johannes dan in Mattheus, ligt het niet voor de hand dat dit minder aan den wil en aan de bedoeling ligt van den schepper ervan dan aan 't feit dat de Johannes-Passion een vijftien jaar vroeger gecomponeerd werd dan die op Mattheus?
Wij zullen ons overigens wel wachten, bij 't kiezen tusschen beide werken partij te trekken. Ik herhaal: dit was de eerste uitvoering der Johannes-Passion te Brussel en de tweede slechts in geheel België. Want gij herinnert u misschien dat ze, voor een paar jaar onder leiding van Lod. Ontrop te Antwerpen werd gegeven, en dat