uit zijne villa van Cap-Ferrat - ge weet dat ze, nederig, ‘Passable’ heet - na de stemming van het amendement-Beernaert, de elfde dus, uit eigen beweging heeft onderteekend, men weet dat de ministers het slechts op dertienden April hebben ontvangen, dus na de stemming der geheele wet. Het stond hun dan in allen gevalle nog vrij, het besluit niet mede te onderteekenen. Het niet te doen, was hunne waardigheid vrijwaren; het wel te doen, was door hunne verantwoordelijkheid dekken, wat, naar datum wel wettelijk, maar in feite voor de Kamer beleedigend was. En de ex-ministers hebben 't laatste verkozen.
Andererzijds: gaat het initiatief van het besluit uit van de ministers-zelf, niet van den Koning, dan is het al zonderling dat ze eene ingetrokken wet voort lieten bespreken, en aan de stemming dier wet deelnamen; even zonderling is in dat geval, dat een besluit, in den avond van 11 April te Brussel genomen, dienzelfden avond nog te ‘Passable’ wordt onderteekend, en nochtans daarna twee volle dagen noodig heeft om terug Brussel te bereiken.
En eindelijk, laatste bezwarend feit: de ministers hebben zelf de verdaging der Kamerwerkzaamheden voorgesteld, terwijl ze wisten dat het koninklijk besluit de melding droeg, dat zij het der Kamer bekend hadden te maken. Tenzij Zijne Majesteit, alleen op telegraphische opgave der ministers, zijn besluit had opgesteld? Men ziet dat ik de voordeeligste hypothesis kies. Maar dan nog blijft het feit bestaan: Ministers die stemmen over een wet, die ze ingetrokken weten, of in allen gevalle voorgesteld hadden, in te trekken. Zoodat hunne eenige logische houding dan de onthouding zou zijn geweest...
Men ziet het: eere haalt het oud-ministerie van zijne