- zelfs niet Max Elskamp misschien, zoozeer verschillend echter van temperament - hem in uitdrukking nabijgestreefd, tenzij Emile Verhaeren, waarvan L'Etal, in Les Villes tentaculaires, een monument is; heel dit boek trouwens is een als betonnen beeld van de Scheldestad. - Onder de Vlaamsche dichters zijn Constant Eeckels, Jan Hammenecker en met een enkel gedicht Victor de Meyere te noemen (misschien vergeet ik er). Doch zij waren te lijdelijk-subjectief, te weinig dynamisch aangelegd, om in vers te bereiken wat Georges Eeckhoud in zijn proza had vastgeklonken.
Doch toen kwamen twee prozaschrijvers, en twee echt-Vlaamsche Antwerpenaars: Emmanuël de Bom, die zijne sentimentaliteit en de ironie, welke er de weêrslag van is, prijs geeft, als hij in het Schipperskwartier komt te staan: ontzagwekkend-menschelijk in zijne Wrakken en in een paar novellen, welke om de haven spelen en die aan pathetische waarheid Georges Eeckhoud evenaart; Lode Baekelmans, die, kind van deze wijk, opgroeit uit den humor ervan om te stijgen tot de breedbegrijpende meewarigheid, die zijne Tiene en zijn drama Europa maken tot niet zeer fraai-geschreven, maar innig-geliefde boeken, welke men niet vergeet.
Een Fransch-schrijvend Belg komt thans onze aandacht vragen voor een nieuwen Antwerpschen havenroman: Maurice Gauchez met Cacao.
Van Waalschen bloede, is Gauchez te Antwerpen in een leeraars-gezin en later in een Fransch-journalistiek milieu opgegroeid. Feitelijk geen volksjongen als De Bom of Baekelmans. Zelfs geen zuiver Antwerpenaar als Max Elskamp. En helaas geen diep doorvoeler als