heid ontsnapt de roman vanaf een zeker moment definitief aan de psychologie en wordt hij in de Kafkaiaanse zin een soort allegorie.
Hoofdstuk 2 ontwikkelt zich eerst nog verder in een sfeer die goed kan gekarakteriseerd worden met een citaat uit Le Pèse-Nerfs van Artaud: ‘dans un état d'extrême secousse éclaircie d'irréalité, avec, dans un coin de soi-même, des morceaux du monde réel.’ Ik vermeld er hier alleen nog een kort en mooi fragment van metaforische taal uit, zo typisch voor het ontstaan van de veelvuldige ‘correspondances’ tijdens de bedwelming. Na een incident in de eetzaal ondergaat de patiênt een stortbad en wordt daarna onder narcose op het bed gebonden. ‘Sjouwers bereiden een wellusttuin. Zwavel wordt suiker in mijn mond, ratten worden bloemen. Smeltende muren lassen vlakten aan elkaar, zolderingen worden doorschijnend, bomen spreken, daken worden boten, consultatiekamers worden bruggen.’ (22). Het hoofdstuk eindigt met de gedachte aan de vrijheid die overgaat in het verlangen naar Olga en het gezamenlijke roken.
Hoofdstuk 3 zet in met het relaas van de ontsnapping uit het ziekenhuis zonder dat men als lezer echter zekerheid kan krijgen of die ontsnapping reëel of fictief is. Maar juist die onzekerheid is een belangrijk structuurelement omdat de fatale beweging van de cirkel er als 't ware door aan de contingentie van de gebeurtenissen wordt onttrokken en een absoluut karakter krijgt. Zodra de ik-figuur op straat staat, wordt de ‘vrijheid’ inderdaad akelig en ambivalent:
‘Terug in een vreemde wereld stappen. Terug akkoordjes slaan, blik- en haakgewoonten. Het braken opnieuw aanvaarden als ‘noodzakelijke levensfunctie’ (24). De angst overvalt hem, en de vlucht in de marihuana is de enige uitkomst: ‘Ik wil roken. Mij uit de bunker rukken.’
Wat nu volgt is het omstandige relaas van de ‘onmogelijke vlucht’, het terugvinden van Olga en de vrienden, de euforische verrukkingen van roes en liefde. Alle reeds besproken motieven en vormen van taalschepping komen voortdurend terug, ik zou ze alleen telkens kunnen herhalen. Maar één belangrijk