ontreddering die aan verbijstering grenst, loopt Ockeloen zwetend en zenuwachtig rond in de kliniek, en dan grijpt op zeker ogenblik de drempeloverschrijding plaats. Even nadat een klok 12 uur heeft aangeduid, schemert Ockeloen weg in een toestand die men dagdromen of fantasiedenken kan noemen, zoals bekend een emotioneel bepaald beelddenken dat de realiteit verlaat en zich beweegt in verleden, toekomst en mogelijkheden, die vaak als wensdromen kunnen geïndentificeerd worden.
In het eerste romandeel traden ook reeds symbolische motieven op. Tweemaal is een merel er een teken van hoop, herhaaldelijk is er sprake van water (geboorte, reiniging, maar ook dood) en overal verspreiden verflensende bloemen in de antiseptische kamers een sterke doodsgeur. Ockeloens droomtoestand, waarin zijn innerlijk dus de vrije teugel krijgt, is te interpreteren als de sterke verheviging van al de roerselen en neigingen waarvan hij zich reeds enigszins bewust was. Het groeit uit tot een soort nachtmerrie, waaruit hij naderhand met een gevoel van bevrijding ontwaakt en bereid is de realiteit te aanvaarden. In zijn droomtoestand lopen de psychologische en symbolische draden dan ook verder en worden tot hun uiterste consequenties doortrokken. Ook de verhaalselementen ervan werden in het eerste deel al zorgvuldig voorbereid, maar daar kan hier niet nader op ingegaan worden. De droomfeiten zijn de volgende. Van uit de aanwezige tegenstrijdige drijfveren van vrees en wens is Laura inderdaad gestorven, maar er is een mooi en gezond dochtertje.
Bij de begrafenisondernemer van de kliniek bestelt Ockeloen voor de daaropvolgende maandag om twee uur de begrafenis in A, zijn geboortestad, waarover hij even voordien werkelijk in de krant gelezen had dat er feestelijkheden plaats zouden hebben. Hij reist er onmiddellijk naartoe. Dat hij zich aldus ruimtelijk tussen A en Z beweegt, kan op zichzelf een symbool zijn van de dualiteit waarin hij gevangen zit. Bij zijn aankomst blijkt de stad hem totaal vreemd te zijn. Met weglating van allerlei andere symbolische motieven waarvan het boek in iedere passus, haast in iedere zin volzit, beleeft hij er twee kapitale gebeurtenissen, die een tweevoudig afscheid van zijn jeugd be-