De jaargetyden
(1769)–Nicolaas Simon van Winter– AuteursrechtvrijNicolaas Simon van Winter, De jaargetyden. Pieter Meijer, Amsterdam 1769.
-
-
gebruikt exemplaar
exemplaar universiteitsbibliotheek Leiden, signatuur 1178 B 1 : 2
algemene opmerkingen
Dit bestand biedt, behoudens enkele hierna te noemen ingrepen, een diplomatische weergave van De jaargetyden van Nicolaas Simon van Winter uit 1769.
Het boek maakt onderdeel uit van een convoluut, waarin ook De Amstelstroom uit 1755 is opgenomen.
redactionele ingrepen
Bij de omzetting van de gebruikte bron naar deze publicatie in de dbnl is een aantal delen van de tekst niet overgenomen. Hieronder volgen de tekstgedeelten die wel in het origineel voorkomen maar hier uit de lopende tekst zijn weggelaten. Ook de blanco pagina's (p. *1v, *2v en 198) zijn niet opgenomen in de lopende tekst.
[pagina ongenummerd (p. *1r)]
DE JAARGETYDEN,
in vier zangen.
[pagina ongenummerd (p. *2r)]
DE JAARGETYDEN,
in vier zangen,
door
NICOLAAS SIMON VAN WINTER.
Te AMSTELDAM,
By PIETER MEIJER, op den Dam.
MDCCLXIX.
[pagina ongenummerd (p. 199)]
By den Uitgeever van dit Dichtstuk zyn, onder meer andere Werken, ook de volgende gedrukt en te bekomen.
De Amstelstroom, in zes Zangen, met ophelderende Aanteekeningen, door N.S. van Winter. In 4to.
David. In twaalf Boeken. Door Lucretia Wilhelmina van Merken. In 4to. Tweede Druk.
Een fraai Stel van XIII Konstplaaten, op groot en klein pap. om geplaatst te worden voor den Tytel en elk Boek van het Dichtstuk David, allen geteekend en in 't koper gebragt door den beroemden Plaatsnyder S. Fokke.
Bespiegelingen over verscheiden gewigtige onderwerpen, voorgesteld in dichtmaatige Brieven, door Christina Leonora de Neufville. In gr. 8vo. Tweede Druk.
Telemacbus, uit het Fransche van den Heere Fenelon in Nederduitsche vaerzen overgebragt, en in deezen tegenwoordigen druk doorgaans grootelyks verbeterd, door S. Feitama, onder de zinspreuk Studio Fovetur Ingenium, en tevens met het kunstig afbeeldsel des Nederduitschen Dichters, door Houbraken, versierd. In 4to. Tweede Druk.
Henrik de Groote, uit de Fransche heldenvaerzen van den Heer de Voltaire, in Nederduitsche overgebragt door S. Feitama, onder de zinspreuk Studio Fovetur Ingenium. In 4to.
De nagelaaten Dichtwerken van wylen den Heer S. Feitama, onder de zinspreuk Studio Fovetur Ingenium, bestaande in Toneelpoëzy, Vertaalingen en Mengelwerk. In 4to.
Lykzangen, ter gedachtenisse van den beroemden Dichter den Heer S. Feitama. In 4to.
Het Boek der Psalmen ; nevens de Lofzangen by de Hervormde Kerk in gebruik, volgens de gewoone lengte en zangwyzen, op nieuw in dichtmaat overgebragt door een Konstgenootschap, onder de zinspteuk Laus Deo, Salus Populo. In gr. 8vo.
Het zelfde Boek, geheel op Zangnooten. In het gr. 4to, gr, 12mo en kl. 12mo formaat van de gewoone Kerkboeken.
Nagelaaten Gedichten en Nederduitsche Spraakkunst van wylen den Dichter Frans de Haas. In gr. 4to.
Dichtkonstig Gedenkteeken voor de Nederlandsche Vryheid, op haar eerste Eeuwgetyde, opgerecht door verscheiden Dichteressen en Dichteren, op de uitnoodiging en onder het opzicht van Phileleutherus, ter gedachtenisse van het vereeuwigen der Munstersche Vrede, in den jaare 1748. In gr. 4to.
Nederlands Lykpligt, afgelegd door vetscheiden Dichters, by het overlyden van zyn Hoogh. Willem den IVden. In gr. 4to.
Treurzangen, ter gedachtenisse van den Dichter Dirk Smits. In gr. 4to.
Bespiegeliegen over Gods Kerk- en Waereldbestier, betrekkelyk tot het beloofde Vrouwenzaad; in zeven Zangen; nevens Zielsverlustiging in het beschouwen van Aarde, Lucht en Sterrenhemel, door Vrouwe C.P. In gr. 8vo. Derde dtuk.
Opwekkelyke Naspooringen, by het genot van 't eenzaam buitenleven, Lettervruchten van stille dagen, nevens andere stichtelyke Gedichten, door de zelfde. In gr. 8vo. Tweede Druk.
Ernstige Nagedachten over de algemeene Waterschuddinge en Aardbeevingen, alomme bespeurd in den jaare MDCCLV., door de zelfde. In gr. 8vo. Tweede Druk.
Vervolg van stichtelyke Gedichten, op verscheiden onderwerpen, door de zelfde. In gr. 8vo.
E.W. Higts Lentezang, in Nederduitsche vaerzen overgebragt door P.H. Bakker, met het Latyn tegen over dezelven gedrukt. In gr. 8vo.
Beon, koning van Egipte. Treurspel. Door F. van Steenwyk. In 8vo.
A.P.S. en A.L.F. Proeve van Dichtoefeningen, met konstige plaaten. In gr. 8vo.
Een nieuwe fraaije druk (op aanzoek van verscheiden Kerkgemeenten, in welken men gewoon is de leerzucht der Jeugd door het uitdeelen van Pryzen aan te moedigen,) van de Zinnebeelden der Tonge, in 40 konstige Tafreeltjes, door den beroemden Schynvoet in 't koper gebragt, en op eene leerzaame wyze in dicht en prose verhandeld door Mr. Brouerius van Nidek; waar achter by deezen druk gevoegd zyn: Stichtelyke Bedenkingen over verscheiden Godsdienstige en Zedelyke onderwerpen, in zinnebeeldige Vertoogen voorgesteld, voornaamlyk ten gebruike der aankomende Jeugd. In gr. 8vo.
Nachtgedachten over het Leven, den Dood en de Onsterflykheid der Ziele, uit het Engelsch van den beroemden Dr. Edward Young overgezet, en met ophelderende Aanmerkingen voorzien door Joannes Lublink den jongen, waarby ten sieraade gevoegd is het konstig Portret van den Schryver, door J. Houbraken. In gr. 8vo. 2 deelen.
De Centaurus geen Verdichtsel, in verscheiden Brieven over de tegenwoordig in zwang gaande levenswyze der menschen, door den zelfden Dr. Edward Young. Uit het Engelsch overgezet. In gr. 8vo.
Verzameling van geestige Hekelschristen, uit het Hoogduitsch van den beroemden Heer G.W. Rabener. In 4 deelen gr. 8vo.
De Hollandsche Spectator, door Mr. Justus van Effen, Lid van de Koninglyke Maatschappy
[pagina ongenummerd (p. 200)]
der Weetenschappen te Londen, tweede Druk, vetmeerderd met het Leven en Portret van den Schryver en een nieuw breedvoerig Register over het geheele Werk, in 12 deelen 8vo.
De Misantrope of de Gestrenge Zedemeester, door den zelfden Schryver. In 3 deelen, 8vo.
De Philosooph; een Spectatoriaal werk, dat alle Maandagen met een Vertoog vervolgd word, 3 deelen. In gr. 8vo.
Zedelyke Brieven tot verbetering van het hart, naar den fraaijen styl van den Heere J.J. Dusch, uit het Hoogduitsch overgezet. In gr. 8vo.
Geestige Brieven van Lady Montague, geschreeven geduurende haare reizen iu Europa, Asia en Africa enz. In gr. 8vo.
Belisarius, naar het Fransche van den Heer Marmontel; derde druk. Verrykt met de Brieven, door voornaame Mogendheden en andere aanzienlyke personagien aan den autheur, wegens de uitgave van zyn werk, geschreeven. Met fraaije Printverbeeldingen. In 8vo.
Gedenkschriften, behelzende het leven en de ontdekkingen van den grooten Filosoof, Martinus Scriblerus, uit het Engelsch van den vetmaarden Pope, met een opdragt in Nederduitsche vaerzen aan den Hollandschen Scriblerus. In gr. 8vo.
Levensgevallen van Jonathan Wild den grooten, uit het Engelsch van H. Fielding. In 8vo.
Clarissa, of de Historie van eene jonge Juffer; waarin de gewigtigste belangen des gemeenen levens vervat zyn. Uit het Engelsch van den beroemden Richardson, 8 deelen. In gr. 8vo.
Historie van den Ridder-Baronet Karel Grandison, in een reeks van gemeensaame Brieven; uit het Engelsch van den zelfden uitmuntenden Schryver, 7 deelen. In gr. 8vo.
Tafereel van Natuur en Konst, behelzende, by eene algemeene Landbeschryving en beknopte Historie der verscheiden Volken, alle de voornaamste byzonderheden die in de bekende waereld, met betrekking tot de Natuurlyke Historie, den Godsdienst, de Staatkunde, de Weetenschappen, Konsten, Koophandel enz. voorkomen. Van dit Werk, dat met een zindelyken letter, in 8vo gedrukt word, zien reeds 4 deeltjes het licht, die, kort op elkander, telkens met een deeltje vervolgd worden.
Algemeene Oefenschoole, waarin van tyd tot tyd alle de tegenwoordig in bloei zynde Konsten en Weetenschappen op eene duidelyke en bevatbaare wyze verhandeld worden, grootdeels gevolgd naar het Engelsche werk van den Heer B. Martin; zynde boven dien achter ieder stukje gevoegd een goed gedeelte Mengelwerk van Vernuft, Konst, Geleerdheid enz. door den Nederduitschen Uitgeever verzameld, of hem door kundige Liefhebbers toegezonden; doorgaans met Kaarten en Printverbeeldingen opgehelderd. In gr. 8vo. 20 deelen, die telkens met een stukje vervolgd worden.
De Filizoofische Onderwyzer, of algemeene Schets der hedendaagsche ondervindelyke Natuurtuurkunde. In 't Engelsch beschreeven, en met veele Plaaten opgehelderd, door B. Martin. Derde Druk, in veelerleie opzichten verbeterd. In gr. 8vo.
Inleiding tot de algemeene Geographie, benevens eenige Sterrekundige en andere Verhandelingen, met omstandige waarneemingen omtrent het Menschelyk Geslacht, door den Heet N. Struyk. In gr. 4to 2 deelen.
De Goddelyke Orde, heerschende in de veranderingen van het Menschelyk Geslacht, omstandig uit de geboorte, het sterven en de voortplanting van hetzelve beweezen. Uit het Hoogd. van den beroemden Berlynschen hoogleeraar J.P. Suzmilch. In gr. 8vo.
Algemeene Geographie, of Beschryving des geheelen Aardryks; behelzende het Merkwaardigste dat tot deeze Weetenschap behoort; als de Verdeeling der Gewesten in byzondere Staaten, Koningryken, Vorstendommen, Republieken, enz.; derzelver Ligging, Grenzen, Grootte, Zeën, Baaiën, Meiren, Rivieren, Bronnen, Havens, Kaapen, Gesteltenis van Lucht en Grond, Bergen, Bergwerken, Gewassen, Dieren, Steden, Vestingen, Kasteelen, Vlekken, Dorpen, voornaame Gebouwen en Zeldzaamheden; eene beknopte Verhandeling van derzelver oude en hedendaagsche Inwooneren; van hunnen Aart, Zeden en Gebruiken; van de gewigtigste Staatsveranderingen der Ryken en Staaten; van derzelver Regeeringsvorm, Godsdiensten, Krygsmagt, Inkomsten, Koophandel, Fabrieken, Staat der Geleerdheid; een naauwkeurig Bericht van de Ridderörden; Geslachtlysten van thans regeerende Koninglyke en Vorstlyke Huizen; Lysten der beste Landkaarten, der Hoogeschoolen; enz. Eerst ontworpen en merklyk voortgezet door den beroemden Johan Hubner. Daarna in het Nederduisch vertaald, met Invoeging van al het Merkwaardige van den Franschen Druk. Vervolgens met eene gantsch nieuwe Beschryving der Nederlanden en doorgaans met nieuwe Aanmerkingen verrykt, door den Heer W.A. Bachiene, toen Predikant te Kuilenburg, thans Hoogleeraar in de Sterre- en Aardrykskunde en Predikant te Maastricht. En nu op nieuw over het geheel verbeterd, vermeerderd, tot den tegenwoordigen Tyd voortgezet, en met eene Algemeene Inleiding tot de Aardryksbeschryving voorzien, door E.W. Cramerus. Met een stel Landkaarten van een gantsch nieuw Ontwerp. In gr. 8vo 6 deelen.
Natuurkundige en Historische beschryving der Zeldzaamste en Verwonderenswaardigste Schepselen der Natuur, gevonden wordende in de Diergaarden en Kabinet - verzameling van zyn Doorl. Hoogh enz.; beschreeven door derzelver Directeur den Heer Vosmaer, met naauwkeurige afbeeldingen, zo in 't zwart als met kleuren naar 't leeven afgezet. In gr. 4to. No. 1 tot 12.; wordende telkens met 2 Nommers vervolgd.