Vuur over Soemerië
(1960)–C. Wilkeshuis–bron
C. Wilkeshuis, Vuur over Soemerië. Met illustraties van Creare. Van Goor Zonen, Den Haag z.j. [1960] (2de druk)
codering
DBNL-TEI 1
Wijze van coderen: standaard
logboek
-
verantwoording
gebruikt exemplaar
eigen exemplaar dbnl
algemene opmerkingen
Dit bestand biedt, behoudens een aantal hierna te noemen ingrepen, een diplomatische weergave van de tweede druk van Vuur over Soemerië van C. Wilkeshuis uit 1960. De illustraties zijn van de hand van Creare. De eerste druk verscheen in 1955.
redactionele ingrepen
p. 150: De → ‘De: ‘Een verspieder bericht: ‘De vijanden zijn de Tigris genaderd!’’.
Bij de omzetting van de gebruikte bron naar deze publicatie in de dbnl is een aantal delen van de tekst niet overgenomen. Hieronder volgen de tekstgedeelten die wel in het origineel voorkomen maar hier uit de lopende tekst zijn weggelaten. Ook de blanco pagina's (voorplat, binnenkant voorplat, binnenkant achterplat, achterplat) en pagina's met advertenties (achterkant stofomslag) zijn niet opgenomen in de lopende tekst.
[ voorkant stofomslag]
VUUR OVER SOEMERIË
DOOR
C. WILKESHUIS
CREARE
Vuur over Soemerië
door
C. WILKESHUIS
Omslag en platen van Creare.
*
Heb je wel eens gehoord van het volk der Soemeriërs? Ze woonden ten noorden van de Perzische Golf in het tegenwoordige Irak. Je zou iedere minuut aan ze kunnen denken, want ze hebben onze tijdrekening in weken, uren en minuten ontworpen. Je zou ook aan ze kunnen denken als je naar de sterren kijkt, want onze sterrenkunde is zonder de arbeid van de Soemeriërs niet denkbaar. En dan... hun oude, oude verhalen spreken via de Bijbel nog iedere dag tot ons.
Vijfduizend jaar geleden regeerde de koning van de stad Oer over het volk der Soemeriërs. Hij was een goed, maar zwak vorst, en zijn heerschappij werd in het jaar 2173 vóór Chr. door de stadhouder van de stad Mari en de vorst van Elam ten val gebracht. In deze spannende dagen speelt de geschiedenis van de vrienden Moe-oeroe en Soesanoe, hun grappig ezelje Ajalatoem, de nobele slaaf Ikkaroe en zovele anderen. Ademloos zul je hun avonturen volgen!
Is het allemaal een verzinsel? Even na de Eerste Wereldoorlog heeft de beroemde Engelse oudheidkundige Sir Leonard Woolley de stad Oer uit het zand der steppe opgedolven. Ook andere geleerden, zoals Prof. M.A. Beek en Prof. Th. Liagre Böhl hebben zich in haar geschiedenis verdiept. Oer moet een stad zijn geweest, zoals je in dit boek beschreven vindt, en de gedichten, die Moe-oeroe kende en maakte, zijn ééns daarginds in de kleitabletten gegrift. Misschien is dit boek een droom. Maar dan toch een droom, die heel best werkelijkheid zou kunnen zijn!
Zie ook andere flap
[pagina 1]
VUUR OVER SOEMERÏE
[pagina 2]
12 jaar en ouder
[pagina 3]
C. WILKESHUIS
VUUR OVER SOEMERIË
OMSLAG EN PLATEN VAN CREARE
Tweede druk
VAN GOOR ZONEN DEN HAAG