april 1943. De vnv-leider verkondigde er onverholen het Grootnederlandse standpunt van het vnv, hij hekelde de politieke doeleinden van de DeVlag/ss en waarschuwde de bezetter voor een verdeel-en-heers-politiek. Hij noch zijn voorganger hadden in het openbaar ooit stoutere taal gesproken. De Duitse censuur greep in en schrapte de passages waarin Elias de Duitse instanties aanviel die achter de DeVlag/ss stonden. De aanval tegen de DeVlag/ss verscheen wel in de pers. De esacalatie werd er door aangezwengeld.
Na zijn rede van 14 april '43 richtte Elias een brief aan het Militaire Bestuur. Zoals zijn voorganger klaagde hij de dubbelzinnige Duitse politiek aan. Daar moest een eind aan komen, anders kon het vnv de politiek van medewerking niet voortzetten. In de eerste plaats drong hij aan op een officiële verklaring van Duitsland die de toekomst van het Vlaamse volk veilig zou stellen, of een symbolisch gebaar dat daarmee gelijkstond. Elias dacht daarbij aan een officiële ontvangst van hemzelf bij Adolf Hitler, zoals nsb-leider Anton Mussert te beurt viel.
Elias moest het voorlopig weer stellen met een onderhoud met Gottlob Berger, terwijl zijn opponent Jef Van De Wiele en Léon Degrelle in mei 1943 door de Reichsführer-SS werden ontvangen. Enige vooruitgang bood dit gesprek niet. Berger schreef opnieuw een uitermate ongunstig rapport. Hij noemde Elias een leugenaar die ondanks de verzoenende taal een confrontatie voorbereidde.
Een aantal gebeurtenissen leidde tot een verdere escalatie van het conflict tussen het vnv en de DeVlag/ss. In de zomer van 1943 sijpelden geruchten door dat het Vlaams Legioen ontbonden zou worden. De vrijwilligers werden ingelijfd bij de Waffen-SS. Het leidde zowel bij de vnv-gezinde vrijwilligers als bij het vnv tot opschudding en verbittering. Het gold voor hen als een bewijs voor wat Elias al in mei aan Reeder had gezegd, nl. dat het vnv systematisch om de tuin werd geleid. Toch waren het niet de gebeurtenissen aan het Oostfront die de directe aanleiding vormden voor de belangrijke rede van Elias op 14 augustus 1943. Vermoedelijk ligt een incident met Jeroom Leuridan aan de basis. De Westvlaamse gouwleider stond vanuit zijn radicale Grootnederlandse overtuiging al uiterst kritisch tegenover de vnv-politiek jegens de DeVlag/ss. Hij meende dat nu klare taal moest worden gesproken. Toen hij dat zelf deed tijdens een redevoering in Gent, 21 juni 1943, werd hem een spreekverbod en een boete opgelegd. Als gevolg daarvan boden twaalf Westvlaamse vnv-burgemeesters hun ontslag aan. Ze zetten daardoor het fundament van de samenwerking tussen het Militaire Bestuur en het vnv - en meteen ook van de politieke collaboratie - op de helling.
De onrust in het vnv was niet meer in de hand te houden. Hendrik Elias heeft geprobeerd de druk van de ketel te nemen door op 14 augustus 1943 een radicale breuk met alle ss-instanties af te kondigen, o.m. door het stopzetten van de rekrutering voor de Waffen-SS. Het was een opzienbarende gebeurtenis, uniek in de Europese bezettingsgeschiedenis. Elias daagde de Reichsführer-SS rechtstreeks uit. Zijn bedoeling was een reactie uit te lokken die hoe dan ook de vnv-politiek uit het slop kon helpen. Een echte strategie bleek Elias niet te hebben. Zijn doel was een solide machtspositie voor het vnv te verwerven. Aangezien het vnv zijn macht putte uit de samenwerking met het Militaire Bestuur, mocht de collaboratie-politiek niet in het gedrang komen. De vnv-leider liet op 14 augustus 1943 duidelijk verstaan dat het vnv de politieke en militaire collaboratie zou voortzetten, zij het niet onvoorwaardelijk. Er moest nu een ondubbelzinnige stellingname van Duitse zijde komen. Eggert Reeder zag door de demarche van de vnv-leider zijn positie in het gedrang komen. Hij verdedigde de vnv-leider bij Himmler door te wijzen op de moeilijke positie waarin de vnv-leider verkeerde. Het ‘Gift des Misstrauens’ deed zijn werk bij de vnv'ers en dat zette hem onder druk. Reeder wees erop dat Elias ondanks alles zijn vertrouwen in Duitsland handhaafde.
De door Elias verwachte reactie van de ss bleef uit, althans openlijk. Binnenskamers kwam ze er wel. Himmler schreef aan Reeder dat er een eind moest komen aan de chantage