Het gebroken hart of De reis naar Barcelona
(1951)–J.W.F. Werumeus Buning–Een ouderwetsche, omslachtige, en sentimenteele geschiedenis en bovendien vrijwel naar waarheid verteld
bron
J.W.F. Werumeus Buning, Het gebroken hart of De reis naar Barcelona. Met illustraties van J.F. Doeve. Elsevier, Amsterdam/Brussel 1951
codering
DBNL-TEI 1
Wijze van coderen: standaard
logboek
-
-
verantwoording
gebruikt exemplaar
eigen exemplaar dbnl
algemene opmerkingen
Dit bestand biedt, behoudens een aantal hierna te noemen ingrepen, een diplomatische weergave van Het gebroken hart of De reis naar Barcelona van J.W.F. Werumeus Buning uit 1951. De illustraties zijn van de hand van J.F. Doeve.
redactionele ingrepen
p. 106: in het origineel is een gedeelte van de tekst onleesbaar. De redactie heeft de tekst tussen vierkante haken aangevuld.
Bij de omzetting van de gebruikte bron naar deze publicatie in de dbnl is een aantal delen van de tekst niet overgenomen. Hieronder volgen de tekstgedeelten die wel in het origineel voorkomen maar hier uit de lopende tekst zijn weggelaten. Ook de blanco pagina's (binnenkant voorplat, 2, 4, binnenkant achterplat, achterplat) en pagina's met advertenties (achterkant stofomslag) zijn niet opgenomen in de lopende tekst.
[ voorkant stofomslag]
J.W.F. WERUMEUS BUNING
HET GEBROKEN HART
of
de reis naar barcelona
Werumeus Buning ontmoet op een reis in de Middellandsche Zee eigenaardig gezelschap: een ouden heer met een hartgebrek en een witten straathond die hem in Rotterdam tot aan boord is nageloopen. De oude heer vat weldra groote genegenheid voor den hond op: zij hebben beide geen al te best leven gehad, en het goede, vriendschappelijke, dagelijksche bestaan aan boord van het vrachtschip ‘Titania’ wordt voor den ouden leeraar de beste tijd dien hij ooit beleefd heeft... Voor den hond ook.
Hij is een nogal eigenwijs en zonderling mannetje, vol kuren en nukken; maar diep in zijn hart een wijs en edel man. De oude heer Janssen neemt zijn levenskansen waar, van haven tot haven, en drinkt een glaasje te veel voor een hartlijder. Dat is verkeerd: maar het leven is voor den eersten keer goed voor hem... Het blijkt dat zijn familie hem heeft weggewerkt naar Mallorca wegens een onschuldige en zielige liefdesgeschiedenis. Maar het kan hem niet zooveel meer schelen, wat er met hem en zijn hart gebeurt: het is tòch al gebroken. Hij heeft den tijd van zijn leven, hij plukt den dag, en hij sterft gelukkig. Het schip vaart verder...
Deze eerste kleine roman van Werumeus Buning is een beminnelijk boek geworden.
De Spaansche kust, de Spaansche zee, het schip en de havens vormen den wisselenden achtergrond waartegen zich de gedaante van een zonderling mensch afteekent, boven een gewemel van andere figuren.
‘Het gebroken hart, of de Reis naar Barcelona’ is een klein boek dat met groote menschenliefde geschreven is. Wie het leest zal wel van den vreemden heer Janssen gaan houden, zooals men op het s.s. ‘Titania’ van hem gehouden heeft.
EEN ELSEVIER-UITGAVE
[ voorplat]
[pagina 1]
HET GEBROKEN HART
[pagina 3]
HET GEBROKEN HART
OF
DE REIS NAAR BARCELONA
EEN OUDERWETSCHE, OMSLACHTIGE, EN SENTIMENTEELE GESCHIEDENIS EN BOVENDIEN VRIJWEL NAAR WAARHEID VERTELD DOOR
J.W.F. WERUMEUS BUNING
ELSEVIER
AMSTERDAM & BRUSSEL
MCMLI