van de Guatemalteekse contrarevolutie, overal waar maar de bodem er rijp voor is. Onder de jonge Negers in de stedelijke sloppen van de Verenigde Staten wordt ‘Black Power’ (wat betekent een revolutie in optima forma) een slogan die een duidelijke aantrekkingskracht uitoefent. Zelfs onder de jonge blanke Amerikanen, die ernstig ontevreden zijn over de tegenwoordige stand van zaken, is een beweging ontstaan, de S.D.S. (Students for Democratic Society) die communisme als ouderwets en openlijke revolutie als de oplossing van alle tegenwoordige kwalen schijnt te beschouwen.
Mijn eigen levenservaring heeft me diep doordrongen van de uitzonderlijke betekenis van revolutie als menselijk verschijnsel - en tegelijkertijd ook van de onwil van ontwikkelde, intelligente mensen om toe te geven dat waar zij getuige van zijn, een gebeurtenis is van ingrijpende en blijvende betekenis voor de maatschappij waarin zij leven.
Als kind leefde ik met mijn ouders in St. Petersburg (Leningrad), en werd geconfronteerd met de Russische Revolutie van 1917. Iedereen, die behoorde tot de kring waarin mijn ouders leefden, was ervan overtuigd dat de Bolsjewistische Oktoberrevolutie maar een tijdelijke ontsporing was, een soort nonsens die heus niet lang kon duren. ‘De beschaafde wereld’ zou niet dulden dat een groot land als Rusland geknecht werd door een ‘troep bandieten’. Een periode van zes maanden was wel het uiterste dat de leden van de haute bourgeoisie aan de nieuwe machthebbers bereid waren te geven. Dan zou buitenlandse interventie wel een eind maken aan die anarchie...
Zo groot was de blindheid van hen die profiteerden van de bestaande stand van zaken - en van de buitenlandse diplomatieke missies, wier contacten ook grotendeels beperkt waren tot leden van de tsaristische heersende elite - dat zij zich de mogelijkheid van een opkomst van een totaal andere maatschappelijke structuur, waarin de maatschappelijke hiërarchie zou worden onderste boven gekeerd, niet konden voorstellen.
Toen ik voor een tweede keer in mijn leven getuige was van een revolutie - de Indonesische nationalistische van 1945 - had ik mijn lesje geleerd. De overweldigende meerderheid van de Hollanders, pas losgelaten uit de Japanse kampen waar zij gedurende de Tweede Wereldoorlog