rijpt de druiftros; de perzik bloost aan het spalier; de noot en kastanje breken haar stekelig hulsel; de donkerbruine hazelnoot wenkt tot kraken; ook de beuk werpt zijne hoekige vruchten naar beneden.
De boekweit- en aardappeloogst zijn in vollen gang; de jager doet zijn vuurroer knallen over heide en veld en in het woud. De zwaluw en ooievaar trekken naar milder luchtstreken. Tot wederziens!
September van ‘septem’, was de zevende maand van het oud Romeinsch jaar. Karel de Groote noemde hem ‘Viturmanoth’ of ‘Mutumanoth’, d.i. fruitmaand, wegens den fruitoogst, die er in voorkomt. Men noemt September ook herfstmaand wegens het invallen van den herfst. De Fransche Republiek heette deze maand ‘Fructidor’, vruchtmaand. Het was de twaalfde maand in haren kalender, begon den 18. Aug. en duurde tot den 16. Sept.
Door ‘Septemberdagen’ verstaat men in de geschiedenis der Fransche omwenteling de vreeselijke en bloedige dagen van den 2. tot den 10. en van den 14. tot den 17. September 1792, gedurende welke de arme gevangenen in hunne kerkers door het woedende gemeen vermoord werden op aanstoken van Robespierre, Danton, Marat en andere beruchte hoofden van het schrikbewind.
Boerenspreekwoorden. Is eerste September helder en rein, dan zal het ook de heele maand zoo zijn. Het weder van s. Aegidius blijft vier weken aanhouden. Om Maria geboort' trekken de zwaluwen voort. (Soms ziet men echter de kleine gasten nog tot den 20. dezer maand.) Het weder van Maria geboorte duurt nog acht weken. Als het op den elfden niet regent, dan komt een droge herfst. Veel dikkoppige distels beloven eenen schoonen herfst. Met s. Michiel (29.) verdwijnt de hitte. S. Michiel steekt het licht aan, Maria boodschap (25. Maart) blaast het uit. Vallen de eikels voor s. Michiel, dan is het vroeg winter.