ze je op een of andere wijze ontdekken? Dan ben je bij de maatschappij voorgoed gesignaleerd. Het koloniale grootkapitaal heeft die dingen nooit kunnen verdragen, en je wordt beschouwd als ‘gevaarlijk’. Ik heb het zelf altijd ondervonden. In de suikerindustrie werd ik persoonlijk genoeg gewaardeerd, maar er waren dingen, waar men mij buitenhield, wegens mijn relaties met de krant, die bekend waren, en ook wegens de woorden, die aan mijn lippen ontvloeiden. Er is altijd het een en ander in het bedrijf van de heeren, dat geen onderzoek kan lijden, en dat weten zij wel. Vandaar dat zij, sedert Multatuli, van niemand zoo bang zijn als van schrijvende menschen!
In elk geval heb ik willen wachten tot eenigen tijd later. De bizonderheden van de vorige reis moeten nu eenigszins vergeten zijn. Er is een andere état-major aan boord. Misschien is het dus niet te gewaagd het nu te probeeren, alhoewel, wat je ook doet, en hoe onschuldig je ook schrijft, je zult, als het bekend raakt (en daar is eenige kans op!) gesignaleerd zijn als een onberekenbaar mannetje, waarvan je nooit vooruit kunt zeggen, wat hij zal doen. Natuurlijk, als je dat erop wagen wilt. Misschien ook valt het heelemaal niet op. De ‘heeren’ lezen het Soerabaiasch Handelsblad, niet De Indische Courant, maar zij adverteeren toch in de laatste met hun vaardiensten en zoo, dus komt het blad wel op kantoor, al was het alleen als bewijsnummer voor hun advertenties. Ik weet wel, dat je geen kritiek levert, en er zullen er wel zijn, die individueel de verhaaltjes zeer op prijs stellen, voornamelijk onder de hoogeren, onder de werkelijke ‘heeren’. Maar het zijn de lagere Jan Lubbessen, die jou regeeren en die je elk succesje misgunnen. Als het aan Breyer persoonlijk had gelegen, had je je week verlof gekregen, maar het zijn de lagere goden, die het beletten. Il vaut mieux avoir faire au bon Dieu qu'à ses Saints.
Hierover praten we dus nog, als je hier bent. Want we zullen toch wel iets aan elkaar hebben, hoop ik?
Van je moeder heb ik een lange brief gekregen, die ze geschreven had op Zondag, 6 November. Je kunt hem wel lezen, als je komt. Ik heb haar al geantwoord natuurlijk. Haar handschrift verandert niet, het is nog precies als toen