Hij wierp de toenmalige Oostenrijkse overheid de handschoen toe en begon te pleiten voor een soort aan Venetië te verlenen autonomie. Dat leidde tot een mislukt herstel van de vroegere republiek en ten slotte werd Venetië een deel van een zich verenigend Italië. Gomez heeft evenals Manin gestreden voor een interne autonomie voor zijn stadstaat, zij het in samenwerking met een moederland, terwijl hij, voor zover ik weet, nimmer van zelfstandigheid droomde.
Manin bleef, evenals met Gomez het geval is, voortleven in de herinnering van zijn stadgenoten, die hun stad, zoals de Curaçaoënaars hun eiland, beschouwen als een unieke eenheid in de wereld.
Er zijn andere overeenkomsten. Een zeehaven, een olieraffinaderij, smalle straatjes zoals in de oude vestingstad van Curaçao, en net als Curaçao is ook Venetië aangewezen op toerisme, geschraagd door herbergiers en neringdoenden die, zoals in de Herenstraat van Willemstad, voor hun winkels staan, wachtend op klanten. In die oude stad hangt de melancholie van een groot verleden, opgebouwd uit elementen uit vele delen van de wereld.
Het was geen wonder dat ik in Venetië voortdurend moest denken aan Curaçao en aan het boek dat ik wilde schrijven over de dingen die nu voorbij zijn. Toen ik het museum van de Amerikaanse verzamelaarster Peggy Guggenheim bezocht keek ik lang naar de ruiter van Marino Marini, het beeld dat daar tegenover de aanlegsteiger van het huis staat. In vroeger jaren stond dezelfde ruiter van Marini, zij het iets fraaier gemodelleerd, voor het huis ‘Stroomzigt’ van Engels. Hij is er niet meer helaas. Hij heeft nu ergens een plaats gevonden in een Amerikaanse verzameling.
Als ik het wel heb heeft Engels, een spaarzame dokter, destijds, daartoe aangespoord door een fotootje in een of ander tijdschrift, de Italiaanse meester bezocht en hem gevraagd zo'n ruiter te vervaardigen als in de verzameling Guggenheim. Zijn ruiter, opgesteld voor het huis ‘Stroomzigt’, week enigszins af van die uit de Guggenheimverzameling, omdat de kop massaler en indrukwekkender werd.
Al zijn de overeenkomsten tussen Venetië en Willemstad, hoe bescheiden dit laatste stadje ook moge zijn vergeleken met de mooiste stad van Europa, bijzonder groot, je mist in Venetië de Westindiërs, de mensen van het Caraïbisch bekken. Bestaan ze? Zoals de Italianen bestaan?
Indertijd, het was in Den Haag, heb ik eens lang met Gomez over