Hoofdstuk XVII.
Recensies.
... De Japansche vlootvoogd verkondigt, dat hij tot zijn actie is overgegaan om te verhinderen, dat de zeer opgewonden Japansche bevolking van Sjanghai deze aangelegenheid zelf ter hand neemt.
Het is een weinig logische methode, die hij daarbij toepast. Om de Japanners rustig te houden, gaat hij tegen de Chineezen vechten, bombardeert hij hun stad met vliegtuigen enz.
... De Japanners maken groote kosten in geld en zelfs in menschenlevens, om hun afzet in China te bevorderen. Het is een methode, die vroeger door alle koloniseerende mogendheden is toegepast; aldus verschaft men zich het monopolie op markten voor in- en uitvoer.
Wat willen de Japanners met hun geforceerde actie te Sjanghai? Willen zij, door een oorlog met Nanking af te dwingen, China geheel aan zich onderwerpen?
De 12de vergadering van den Volkenbond heeft bewezen, dat, welke ook de zwakheden van den Volkenbond mogen zijn, hij toch het beste middel is, om de veroveringslus ten in bedwang te houden, den wensch naar oorlog te bedwingen en de volkeren aan een harmonisch leven en de idee van den vrede te wennen (uit het rapport van den Raad).
Het bombardement, dat na zes uur was beëindigd, werd in den ochtend hervat.