gobelins, gebrandschilderde glazen, penningen of anderszins. De uitbeelding van contemporaine gebeurtenissen bleef daarbij buiten beschouwing. In verband met de gekozen drie eeuwen van kunstproductie (16de-18de eeuw) ging dus de reeks behandelde onderwerpen chronologisch niet verder dan de periode, die reeds voor de 16de eeuw als historisch kon gelden, n.l. de Bourgondische tijd.
De in de ondertitel gebezigde term iconologie duidt aan, dat in deze studie in de eerste plaats gelet is op de beteekenis, die de besproken kunstwerken voor de hen voortbrengende cultuur bezaten. In de inleiding vindt men nadere bijzonderheden betreffende deze in Nederland nog ongebruikelijke term.
De tekst is bedoeld als een zelfstandig geheel, bestemd voor de ruimere kring der historisch-geïnteresseerden, die om de een of andere reden het hier behandelde ter harte gaat. De afbeeldingen, waaronder ruim 160 naar nimmer gereproduceerde kunstwerken, leveren de daarbij onontbeerlijke illustraties. De onderschriften bij de afbeeldingen geven niet alleen op de gebruikelijke wijze de noodige gegevens omtrent de gereproduceerde kunstwerken, maar vatten tevens het in de tekst betoogde samen. Zoodoende is een platenatlas ontstaan, waarin de gang van het onderzoek op overzichtelijke wijze tot uitdrukking komt. Ten einde den lezer in staat te stellen om, bladerende in de afbeeldingen, de weg tot de tekst te vinden, zijn steeds aan het eind der onderschriften de bladzijden opgegeven, waar het afgebeelde werk wordt behandeld.
In tegenstelling met de tekst zijn de noten uitsluitend bedoeld als verantwoording. De wetenschappelijke lezer vindt er niet alleen de gegevens, waarop mijn conclusies berusten, maar soms ook een aanduiding van een door mij niet verder ingeslagen weg, of een rectificatie van gebruikte litteratuur.
Wie eenigszins thuis is in het hier behandelde onderwerp, zal weten, dat mijn bouwstoffen uit de uiteenloopendste werken moesten worden samengebracht. Ook in verband daarmede meende ik, dat mijn documentatie zoo volledig mogelijk moest zijn. Niets is in wetenschappelijke geschriften zoo onaangenaam, als een terloops gemaakte opmerking, die niet tot de feiten kan worden geretraceerd.
Behalve een algemeen register der personen en zaken staan den gebruiker verder eenige overzichten ter beschikking betreffende de besproken kunstwerken (geografisch register) en de door die kunstwerken in beeld gebrachte onderwerpen (chronologisch overzicht en de registers betreffende Bijbel en Christendom, Klassieke Oudheid, Germaansche Oudheid).
Nadat aldus de bestemming en de plattegrond van het hier opgetrokken gebouw is geschetst, dient noodzakelijk nog een woord te volgen over de omvang en het gehalte der gebezigde materialen.
Een onderzoek als het hier gebodene zou slechts dan in alle opzichten volmaakt uitvallen, wanneer het de vrucht kon zijn eener ideale samenwerking van een kunsthistoricus, een historicus, een litterator, een classicus en een archaeoloog. Niemand weet beter dan ik, hoe ver hier de praktijk bij het ideaal ten achter moest blijven. Verder hebben de dwalingen van anderen mij geleerd, dat de onderzoeker