personen. Vestdijk, die naar mijn mening teveel raffinement en berekeningheeft gezocht achter den compositorischen opzet van Het Onverbreekbaar Zegel, die m.i. juist niet zijn sterkste kant was, heeft wel oog gehad voor de grote verdiensten van dit debuut dat vele qualiteiten had, die men eerder bij een reeds ervaren en gerijpt schrijver zou verwachten. De titel van deze triptiek is ontsproten aan het weemoedig inzicht, dat niemand ooit buiten zichzelf kan treden, het zegel van de eigen persoonlijkheid kan verbreken.
Iets van dit gevoel vindt men ook in het posthuum verschenen Spel zonder Inzet terug. Een Hollander, die in de oorlogsjaren met de geallieerde legers heeft meegevochten, komt na de bevrijding terug, vervreemd van zichzelf en anderen en kan niet meer aarden en het onderbroken leven moeilijk hervatten. De vrouw van wie hij hield is met een vriend van hem getrouwd; als hij hen na lange aarzeling bezoekt, blijkt zij bij een bombardement omgekomen. Hij komt nu bij den inmiddels hertrouwden vriend logeren en een ‘spel zonder inzet’ begint tussen deze drie talentrijke maar zwakke en onevenwichtige mensen, nog gecompliceerd door de geldelijke moeilijkheden van het echtpaar, waar de vriend aan tegemoet komt. Het slot is, dat de echtgenoot verdwijnt en na enkele maanden een eind aan zijn leven maakt, waarna de beide anderen uiteengaan.
Indien ooit de waarde der kunst als katharsis - als gemoedszuivering - duidelijk was, dan wel hier. Het onderwerp immers is volkomen gebonden aan de decadente, wilszwakke, doelverloren, twijfelzieke na-oorlogsmentaliteit. Deze wordt echter uitgebeeld op zo evenwichtig beheerste wijze, zo zeer vanuit den afstand der aandachtige en koele aanschouwing en in zulk soepel en rustig voornaam proza, dat die hele beklemmende geestesgesteldheid daarmede doorlicht wordt, aan het tijdelijke moment onttrokken, verhelderd en overwonnen.
Nergens vindt men effectbejag, nergens worden grove middelen gebruikt. Dit proza is genuanceerd. Zij wier tong en verhemelte zijn afgestompt door de te sterk gekruide en gepeperde spijzen, welke veel hedendaagse litteraire schotels waaronder vooral veel volgens jong Amerikaans recept, hun bieden, kunnen dezen roman beter ongelezen laten. Zij zullen teleurgesteld worden door dit zuivere en eerlijke werk, gelijk de verdienstelijke maar te eenzijdig op de Verenigde Staten georiënteerde jonge criticus Adriaan van der Veen in de N.R.C. teleurgesteld was door Het Onverbreekbaar Zegel (11 Jan. '47).