Het wekken van Spheer
De jonge Cola Debrot is er in geslaagd, om in dit debuut tweeërlei spheer te scheppen: die van een landschappelijk en menselijk milieu, en die van een levensgevoel. Spheer kan alleen door suggestie verkregen worden. Deze suggestie betekent, dat een werking wordt bereikt, die vollediger is en meer op de eigen associërende aanvullende verbeeldingsactiviteit van den lezer berust, dan wat in den regelrechten inhoud der woorden wordt uitgesproken. Zij betekent, dat de schrijver niet een indruk weergeeft, maar dezen oproept door de elementen weer te geven, welke bij hem de totaliteit van dezen indruk verwekten en derhalve kunnen geacht worden, deze functie eveneens bij den lezer te vervullen. Dat spheer daardoor iets moeilijk tastbaars en definieerbaars is, wil nog niet zeggen, dat zij alleen maar als een indirect en min of meer onduidelijk iets tot ons komt. Zij is de dooreenwerking van een gemoedstoestand en deszelfs voorstellingsinhoud tot één geheel, maar kan als een onloochenbaar scherpe en heldere realiteit uit het werk spreken en dan reeds in den toon zelf van den auteur, welke al zijn woorden doortrekt en verenigt, voelbaar zijn.
Zulks is bij Cola Debrot ten zeerste het geval. Dat maakt de voortreffelijkheid uit van zijn novelle. Men zal met hem voortaan rekening hebben te houden, want zijn werk heeft zich aanstonds als een verrijking van ons jonger proza doen kennen.
Het suggereren van een spheer kan, met in acht neming van de hierboven algemene grondtrekken, op verschillende wijze tot stand gebracht worden al naar gelang van de litteratuursoort waar het in optreedt. Met voordacht heb ik den inhoud van dit