Niemand moet zich dan ook inbeelden dat de hele letterkunde voor hem openstaat. Er zullen mensen en boeken zijn waarin hij nooit geheel doordringt; andere, die eerst langzamerhand, en na veel inspanning toegankelijk worden. Vooral de beginner dient dat goed te beseffen. Boeken, die iemand op zijn zeventiende jaar ‘vervelend’ vindt, kunnen later van grote betekenis voor hem worden. Wie dat inziet, zal bereid zijn het eigen oordeel te toetsen aan dat van anderen, en door herlezing van het kunstwerk na te gaan of zijn aanvankelijke mening niet moet worden herzien.
Wat hier gezegd is omtrent de waardering van een andere geestesrichting of geestesontwikkeling, geldt in nog sterker mate ten opzichte van kunstwaardering. De kunstenaar kan soms snaren laten trillen, die in ons binnenste geen weerklank vinden. Dan zegt menigeen: ‘Die poëzie is onbegrijpelijk’, in plaats van: ‘Ik begrijp die poëzie niet’. Bovendien kan het woord ‘begrijpen’ verwarring stichten. Kunstbeleving is geen verstandswerk, maar een meevoelen, een navoelen. Het genieten van kunst kan niet onderwezen en aangeleerd worden. Wel kan men de vatbaarheid ontwikkelen. Niet door bespiegelende theorie, maar door herhaalde aanraking met echte kunst, in zo gunstig mogelijke omstandigheden. Toch heeft ook hier onze aanleg ons grenzen gesteld. Er zullen altijd individuele uitingen zijn, die bij ons niets doen meetrillen, terwijl ze anderen ontroeren.
Uit het voorgaande zal wel gebleken zijn, dat niemand die onze letteren bestudeert, uitsluitend op het standpunt van de kunstgenietende bloemlezer of op dat van de wetenschappelijk belangstellende historicus staat. De kunstgenieter kan b.v. historische toelichting en grondige kennis van de oudere taal niet missen: daardoor komt hij ook in aanraking met minderwaardige schrijvers en werken. De historicus werkt niet met dood materiaal: wat hem het diepst treft, zal in zijn geschiedverhaal het duidelijkst naar voren komen.
Ons overzicht, dat de ontwikkelingsgang wil schetsen, en zich van aanhalingen onthoudt, staat voornamelijk op historisch standpunt.