Vijand gevraagd
(1967)–Jacq Firmin Vogelaar–bron
Jacq Firmin Vogelaar, Vijand gevraagd. J.M. Meulenhoff, Amsterdam 1967
codering
DBNL-TEI 1
Wijze van coderen: standaard
logboek
-
-
verantwoording
gebruikt exemplaar
eigen exemplaar dbnl
algemene opmerkingen
Dit bestand biedt, behoudens een aantal hierna te noemen ingrepen, een diplomatische weergave van Vijand gevraagd van Jacq Firmin Vogelaar uit 1967. Jacq Firmin Vogelaar is een pseudoniem van Franciscus Wilhelmus Maria Broers.
redactionele ingrepen
Koppen tussen vierkante haken zijn toegevoegd.
p. 77: op deze pagina staan grote accolades die meerdere regels overspannen. Dit is in deze digitale versie niet weer te geven, daarom wordt op elke betreffende regel de accolade met de woorden die erop volgen herhaald.
Bij de omzetting van de gebruikte bron naar deze publicatie in de dbnl is een aantal delen van de tekst niet overgenomen. Hieronder volgen de tekstgedeelten die wel in het origineel voorkomen maar hier uit de lopende tekst zijn weggelaten. Ook de blanco pagina's (binnenkant voorplat, 6, binnenkant achterplat) en pagina's met advertenties (158, 159, 160) zijn niet opgenomen in de lopende tekst.
[ voorplat]
jacq firmin vogelaar
vijand gevraagd
vijand gevraagd
vijand gevraagd
[pagina 1]
VIJAND GEVRAAGD
[pagina 2]
MEULENHOFF EDITIE E 133
[pagina 3]
JACQ FIRMIN VOGELAAR
VIJAND GEVRAAGD
'n boerenroman
MEULENHOFF AMSTERDAM
[pagina 4]
Copyright © 1967 by J.M. Meulenhoff
Typografie en druk: Bosch - Utrecht
[pagina 5]
VIJAND GEVRAAGD
'n boerenroman
geschreven: januari 1966 - juni 1967
[ achterplat]
JACQ FIRMIN VOGELAAR (1944) is van de jongste Nederlandse schrijvers zeker de interessantste, de rijkst geschakeerde en de auteur die het meeste te zeggen heeft.
Na het pas laat opgemerkte boek Anatomie van een glasachtig lichaam (1966) dat de Nederlandse pers als belangrijk moest onderkennen, schreef Vogelaar Vijand gevraagd, kleiner van omvang, doch de schrijver tonend in zijn kracht, zijn beeldend vermogen en zijn vertellerscapaciteit.
Vijand gevraagd zou men simpelweg een misdaadroman kunnen noemen, de roman van een samenzwering.
VIJAND GEVRAAGD gaat (ook) om de onmacht tegen het geweld in de wereld; het geweld waarmee de onwaarheid zich tot waarheid slaat. Heeft Max geweld gepleegd of wil(de) hij dat om zich op zijn beurt weer te wreken? Overkomt hem door anderen iets wat hij zocht te doen? Is hij een haar beter dan de inwoners van het dorp die hun onrustgevoelens op hem uitleven?
Vogelaar neemt de taak op zich in dit boek in een zeer bewust gekozen onnatuurlijke situatie op zoek te gaan naar een wel zeer oude vraag: Wat is een mens, hoe handelt hij en waarom?