Coda: Terugschrijven
Ik lees zoals ik schrijf en omgekeerd. Ik lees veel, alles liefst, en indien mogelijk alles tegelijk. Achteraf prijs ik me gelukkig dat ik niet keurig ben opgevoed aan de hand van het verantwoorde jeugdboek. Ik heb nooit de kunst van het lezen geleerd, alleen het alfabet, dat is alles. Op de plaats waar ik me nu als schrijver-lezer bevind ben ik alleen gekomen door me letterlijk door bergen Schund heen te vreten. Geen titel of schrijversnaam herinner ik me, alleen maar woorden en nog eens woorden. Veel is daardoor volstrekt onleesbaar voor me geworden, veel ook van wat nu nog steeds geschreven wordt alsof er nooit iets gebeurd is. De leeshonger van destijds is nooit echt gestild, misschien dat ik daarom schrijf, maar geleidelijk aan lijkt de leeshonger omgeslagen in leeswoede; vraatzucht is wraakzucht geworden.
Ik lees zoals ik schrijf, met de pen in de aanslag. In feite is die enkel het orgaan, opening en uitgang tegelijk van een machine - van een tekstverwerkingsapparatuur als het ware die opneemt, verteert en afscheidt. Het meest intens lees ik wanneer ik zelf aan het schrijven ben. Mijn methode is zo open en omnivoor, dat ik alles kan gebruiken, onverschillig wat voor teksten, voor een deel ook ongeacht hun status en bedoeling. Ik lees dan ook nauwelijks boeken van a tot z, ze zijn materiaal dat ik me toeëigen, of het nu een roman, essay, kioskliteratuur, krant, tijdschrift of wat voor drukwerk dan ook is - daarmee werk ik: ik lees, ik schrijf. Misschien klinkt dit als de beschrijving van een ziekte; dat is het ook.
Wat zou ik graag een wit vel papier voor me hebben, boeken het huis uit, alles weg, alles uit, en iets scheppen, iets nieuws, hoe nietig ook. Het zou je reinste zelfbedrog zijn, dat geloof in de onbevlekte ontvangenis van het woord. Elk woord blijkt, zodra het in een zin komt, zoveelstehands en door en door vuil. Je kunt niet het eenvoudigste verhaal vertellen of zelfs maar een ding benoemen of eerst moet je tonnen onzin verwijderen, noemers die niet de mijne zijn en evenmin die van de dingen zelf. Elk ding is bedekt met een korst van betekenissen, elke waarneming getroebleerd door talloze betekenissen, waarden, schijnverbanden. Niet dat er nu getreurd dient te