de massa te bereiken te verwezenlijken. Wat is je bijdrage tot de revolutie als je werk niet gelezen wordt of alleen maar gelezen kan worden door een groep ingewijden, terwijl je juist het ‘volk’ wilde bereiken?
Je kunt dit probleem omzeilen door, zoals Cortázar doet, te stellen dat je voor de toekomst schrijft, maar dat is slechts een verschuiving van het probleem. Dit zou namelijk betekenen dat iedereen op zijn eigen gebied alvast werkt aan de revolutie en er zorg voor draagt dat alles klaar is op het moment dat de Grote Dag aanbreekt. Alleen: waar blijft dan die koppeling van een revolutionaire kunst met maatschappelijke veranderingen? Wie maken dan de revolutie? In elk geval niet het type schrijvers dat zich erbij neerlegt pas in de toekomst gelezen te worden. (Waarmee overigens niet de funktie van een linkse literatuur overschat wordt: het is een bijdrage, niet meer, maar ook niet minder, zoals er op elk terrein bijdragen geleverd worden.)
Bovendien - een punt dat voor literatoren misschien een gruwel is: het grote konflikt dat op Cuba na de revolutie uitbrak tussen intellektuelen en politici (een funktioneel en geen kwalitatief onderscheid) zal dit type schrijvers zeker tot nadenken moeten stemmen. Als er al schrijvers vast vooruitgewerkt hadden naar deze revolutie door hun kunst te revolutioneren, dan kwamen ze bedrogen uit. Want wat gebeurde er? De nieuw op te bouwen maatschappij had meer behoefte aan kinderboeken, kinderliteratuur, schoolboeken en dergelijke, dan aan experimentele romans. De toekomst zal dus wel bepalen wat er nodig is en daarom is het heel wat reëler op dit moment uit te gaan van het heden en op grond van een analyse van dit heden te handelen/schrijven.
Ook hier dus ‘eisen’ - morele, religieuze, geborneerde of hoe Vogelaar ze ook wil noemen om ze te diskwalificeren - maar, en ik denk dat dit een fundamenteel verschil met Vogelaar is, mijn uitgangspunt is in de eerste plaats de konkrete maatschappelijke situatie en niet de literatuur zelf. Iemand is niet in de eerste plaats wetenschapper, onderwijzer of schrijver, iemand is in de eerste plaats lid van een bepaalde maatschappij, een klassenmaatschappij, waarin hij bewust of onbewust partij kiest en die partijdigheid ook doorvoert op zijn eigen specifieke terrein, omdat dat terrein niet los staat van de totale maatschappelijke orde. In Latijns-Amerika heeft dat betekend dat veel linkse schrijvers zich zijn gaan afvragen hoe ze het beste een bijdrage tot de revolutie konden leveren na gekeken te hebben hoe hun literatuur objektief funktioneerde